Шефът на горите тръгва срещу ловните феодали

Лесовъди са сменяни като памперси от послушни и удобни, казва Александър Дунчев

Ружа Райчева 26 май 2021 в 12:07 13927 0

Практиката на чести назначения по всички нива на системата създават страшен стрес за всички горски служители, директори – сменят ги като памперси непрекъснато, заяви новият директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев в интервю пред БНР.

Известният природозащитник по образование е инженер-лесовъд и е част от експертния екип на организацията "Зелени закони".

Борил се е за опазването на горите в природен парк „Витоша“, работи като експерт в неправителствената организация WWF и е оглавявал отдел “Югозападно държавно предприятие”, част от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

„Инвестирах последните се години в това да направя мост между лесовъдите и обществото. Ако тази подкрепа се окаже стабилна, можем да ядосаме и самозабравили се ловни феодали, т.нар. концесионери, бракониери, с каквито горите са се понапълнили през последните години“, заяви Дунчев.

По думите му е имало сериозен натиск върху много професионалисти и добри лесовъди. Те са били прогонени от системата и на тяхно място са били назначени „послушни и удобни“ служители.

„Целта е хората да бъдат послушни и да се съобразяват с външни интереси. Не на професията, не на Закона за горите, не на своето сърце и любов към гората. Тази практика доведе до това много голяма част от тия хора изобщо да не искат да участват в месомелачката, а да напуснат системата“, каза Александър Дунчев.

Той заяви, че повечето сигнали към министерството и към агенцията са от обидени хора, дали живота си за гората и накрая изхвърлени от системата заради външен натиск.

„Почтените хора в тази система стискат зъби и едно от най-големите предизвикателства когато се изправяме срещу некоректни бизнеси в горите е, че не те ще го отнесат, а ще го отнесат горските служители. При проверките силните печелят и го отнася най-слабото звено – горския“, категоричен беше Дунчев.

Позовавайки се на своя опит Дунчев заяви, че в гората не може врабче да прехвърчи без знанието на горския и посочи, че ако се допускат нарушения, то това се случва под оказан натиск върху горските.

„Ако някъде е допуснато нарушение в гората има натиск: или корупционен, или политически – те да си мълчат. Лесовъдите са смазани“, заяви директорът на ИАГ.

Попитан за обявения от земеделския министър проф. Христо Бозуков мораториум върху дърводобива в определени критични райони Александър Дунчев коментира:

„Заповедта нито е крайна в степен крайна зелена екология, нито е крайна в степен да изсечем всичко. Бе постигнат баланс в тези гори да не се допуска никаква сеч в определен периметър.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови