Шефът на ЕНП в европарламента: България трябва незабавно да бъде приета в Шенген

OFFNews 23 август 2018 в 13:24 2334 1

Снимка МС-Пресцентър

България трябва незабавно да бъде приета в Шенген. Тази страна пази границите си по-добре дори от някои страни, които бяха приети в Шенген. Препоръчвам на всеки, който е противник на това, да дойде и да види какво е направила страната ви.

Това каза председателят на парламентарната група на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който в момента е у нас.

Той дори заяви, че България може да бъде модел за подражание за отстаналите европейски страни, че границите могат да се опазват успешно. "А не както в Гърция с техните проблеми", подчерта Вебер. 

Вебер разказа и че в Европарламета е имало дебат за оградата по границата с Турция и социалистите са я сравнили с Берлинската стена. "Искам ясно да кажа, че това това е едно грешно твърдение. И всеки, който го казва, се осланя единствено на историята. Всъщност аз бях на един граничен пункт и всеки, който даде документите си, може да премине. Оградата не блокира миграцията, а само я контролира", обясни той. 

След всичко, което видяхме през 2015, 2016, 2017 година. След цялата тази миграционна криза, която имахме в ЕС и създаде голямо притеснение и страх сред европейците, че не може да се контролира това, което се случва, България дава доказателство, че може да се оказва контрол и да се спре нелегалния миграционен натиск. И това е основното ми послание, което ще взема със себе си и ще предам на Франция, Германия и другите страни от ЕС - България върши чудесна работа и пази Европейския съюз.

Той похвали премиера Борисов, че е готов да направи необходимото. "Едно от лидерските качества, които господин Борисов показва, е доброто взаимодействие с турските власти по опазването на границата и добрия контакт, който има с Ердоган", каза Вебер. 

Вебер благодари на българската гранична служба и на армията, защото опазват външната граница на ЕС. Той дори каза, че толкова му е харесало в Бургас, че смята да прекара следващата си почивка там. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!