СЕМ утвърди нов Управителен съвет на БНР

Мая Младенова 28 юли 2022 в 13:50 1451 0

СЕМ

Снимка OFFNews - архив

Съветът за електронни медии

Съветът за електронни медии (СЕМ) утвърди едва от четвъртия опит предложения от новия генерален директор на БНР състав на Управителен съвет на медията. В него влизат музикантът Теодосий Спасов, журналистът Валери Запрянов, координаторът за международната дейност на БНР Албена Миланова и юристът Димитър Димитров.

На заседанието на медийния регулатор миналата седмица предложеният от Милен Митев нов УС не събра подкрепа. Членовете на съвета Пролет Велкова и Симона Велева тогава гласуваха с "въздържал се".

Тази седмица СЕМ гласува отново гласува предложението, но резултатът от вота бе същият. Насрочено бе и повторно гласуване днес, което отново мина безрезултатно. Правилото е УС да се утвърждава с поне 4 от 5-те гласа на съветниците. След като това не стана, се премина към избор с обикновено мнозинство - 3 от 5 гласа. Така, с подкрепата на Соня Момчилова, Галина Георгиева и Габриела Наплатанова, в крайна сметка новият УС бе утвърден.

Мандатът на четирима от членовете на Управителния съвет на БНР изтича днес. Досега новият директор работеше с назначен от по-предишния директор УС, който също като шефа на радиото има 3-годишен мандат. Ако мандатът на генералния директор бъде прекратен предсрочно, това не важи за УС и той продължава да работи до изтичането на своя мандат. Заради двата непълни мандата на последните двама шефове на медията - Светослав Костов и Андон Балтаков - Милен Митев едва сега има право да предложи свой Управителен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови