Ротация в един ден: На 6 март кабинетът ''Денков'' пада и стават ясни министрите на Габриел

Йорданка Веселинова 22 януари 2024 в 16:48 2359 0

Снимка БГНЕС/Антония Георгиева

Николай Денков и Мария Габриел

Кабинетът "Денков" ще подаде оставка до 6 март, но тогава вече трябва да са ясни и имената на бъдещите министри в правителството "Габриел", настоя премиерът Николай Денков.

Във Варна той заяви, че към момента двамата с Габриел са обсъждали не конкретни министри, а изпълнението на управленската програма. По думите му разговорите за конкретни имена ще започне идните дни. Той обаче е на мнение, че министри трябва да се сменят, ако следващият е подготвен и готов да започне работа веднага.

"Някои министри се умориха от непрекъснатите нападки. Огромното болшинство от случаите са съвсем несправедливи, бих казал - често и злонамерени. Видяхте, проф. Хинков каза, че не иска да продължи", добави Денков.

На свой ред от Брюксел Мария Габриел заяви, че оценката на министрите и работата на правителството ще бъде готова до дни.

 "Ние сме на финален етап от оценката на работата на всеки един от министрите. Анализът показва до каква степен са изпълнени задачите, къде има забавящи се неща. Става въпрос за много бързо наваксване, къде има нужда да си поговорим дали това ще бъде изпълнено в сроковете, в които сме ги заложили и след това с академик Денков ще седнем и поговорим. Разбира се, този анализ ще бъде свързан вече и с министерствата, и с министрите, които носят отговорността за изпълнението на програмата", каза тя, цитирана от БНР.

Амбицията на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС е да са готови с разпределението на министерските кресла до 6 март и в момента, в който получат първия проучвателен мандат, съставът и структурата на ротационното правителство на Мария Габриел да бъдат внесени за гласуване в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки