Радан Кънев призова ЕК да се намеси при неспособност на страните членки да осигурят ваксини

OFFNews 10 февруари 2021 в 16:52 3171 0

Депутатът от Европейската народна партия Радан Кънев призова Европейската комисия да се намесва активно, когато националните власти в страните членки не успеят да осигурят ваксини срещу COVID-19 за своите граждани, предаде БНР. 

Кънев по време на дебатите за стратегията за ваксиниране в Европарламента посочи два основни проблема - единият нежеланието на хората да се ваксинират и вторият огромната разлика в темповете на имунизиране в различните страни.

Той даде пример с България и Нидерландия – страни с различни стандарти, които обаче изостават заради лошо управление на кризата.

Андрей Ковачев от ЕНП призова за европейска финансова инвестиционна офанзива, с която да се финансира производственият капацитет на ваксините. Като приоритет оттук нататък той обяви доставянето на възможно най-много ваксини във възможно най-кратък срок и най-бързото ваксиниране на гражданите.

Депутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов зададе три въпроса към Комисията:

"Какви мерки ще предприеме ЕК, за да гарантира своевременните доставки от фирмите производители на ваксини? По какъв начин ще бъдат подпомогнати, насърчени или санкционирани държави членки, които значително изостават със скоростта на ваксиниране? Предвижда ли се общоевропейска информационна кампания, която да преодолее недоверието за ваксините?".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!