Президентът не наложи вето на промените в Съдебния закон

OFFNews 10 август 2017 в 14:43 5321 2

Президентът Румен Радев не наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт. Днес Държавен вестник е качил на сайта си закона, който ще бъде публикуван утре и беше променен в края на сесията на парламента.

Миналата седмица пет партии внесоха искане до президента да не подписва Закона за съдебната власт, тъй като в него има скандални промени, които "връщат съдебната реформа години назад". Президентът не уважи искането им и е подписал закона.

Текстовете на закона бяха внесени от ГЕРБ.

Законът въвежда гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.

Промените в закона за съдебната власт предвиждат още отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.

В първоначалния си вид промените в Закона за съдебната власт предвиждаха и да се спре външното финансиране на съсловните организации на магистратите, като например Америка за България. Но вносителите от ГЕРБ сами се отказаха от това и го отмениха на второ четене. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

2

Tabadatko

10.08 2017 в 16:29

Ето един доста добър коментар, който може да отговори на много въпроси, като тези които Хекс задава.

http://www.mediapool.bg/sedmitsata-v-koyato-prevartyaha-rubikon-a-news267438.html

10538

1

Black Hex

10.08 2017 в 15:15

Законопроектът предвижда във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители, да идва само от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.


и това


В първоначалния си вид промените в Закона за съдебната власт предвиждаха и да се спре външното финансиране на съсловните организации на магистратите, като например Америка за България. Но вносителите от ГЕРБ сами се отказаха от това и го отмениха на второ четене.


Според вас тези двата пасажа не съдържат ли взаимоизключващи се твърдения? Кое от двете е влязло и прието? И ако е останало финансирането от такива проводници на чужди интереси като АзБ тия от малките партии срещу какво точно са пискали? Срещу задължителните декларации ли?