Премиерът: Влизаме в динамика на ценови войни за енергията и газа

Ружа Райчева 23 февруари 2022 в 12:00 4802 2

Снимка Архив

Ще влезем в динамика на ценови войни за енергията и газа. Ако Русия спре газоподаването в България, нашата мярка ще бъде спиране на износа на енергия от България, така че да сме сигурни, че домакинствата имат енергия.

Това заяви премиерът Кирил Петков в парламента, преди да отиде пеша до протеста на "Възраждане" против зелените сертификати. 

"Тръбата, която захранва България захранва и Сърбия и Унгария, които са все пак стратегически партньори на Русия, така че шансът да стигнем до спиране на газа е малък. Хубавото нещо е, че се надявам до лятото най-накрая след 11 години строеж на гръцката връзка, да я видим като реалност", каза той. 

По думите му двамата с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис всяка седмица проверяват докъде е стигнал прогреса по строежа на газовата връзка и държат връзка. 

Кирил Петков е категоричен, че България оттук нататък ще бъде ясен партньор в ЕС и НАТО. Според него силата на тези съюзи е да се говори с един глас, но ако всяка страна говори отделни неща, съюзът няма тази сила. 

"Ние вярваме в цялостта на Украйна, ако Русия влезе в чужда територия, това е нарушаване на международното право. Абсурдно е да се мисли, че тези провинции сами действат. Солидарни сме с наложените на Русия санкции. Приготвили сме варианти, така че да не останем без енергийни източници, гледаме българския интерес", каза още той. 

Бюджет 2022 

Кирил Петков смята, че проектобюджетът за 2022, който предстои да бъде гласуван днес на второ четене, е най-доброто, което от правителството са можели да направят.

"Ще направим актуализация, защото през следващите няколко месеца всички реформи трябва да почнат да се случват. Бюджетът няма да бъде намален – обикновено реформата значи, че се намалява нещо, тука не", обясни той. 

Според Кирил Петков предложеният бюджет е в координация с коалиционното споразумение.

Премиерът посочи трите приоритета на бюджет 2022: 8,2 милиарда увеличение в капиталови разходи, увеличение заплатите на учителите и инвестиране в човешкия капитал, както и да няма хора под линията на бедност.

Изрязването на Ковачевски от снимката с Блинкен 

Кирил Петков коментира и любопитната случка с изрязването на македонския премиер Димитър Ковачевски от снимка с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен по време на мюнхенската конференция. 

Петков обясни, че по време на срещата множество лидери от цял свят са били затворени в малко пространство и всеки е можел да говори с всеки.

"На всичките ми снимки обикновено има по 5-6 лидери вкупом. Вчера направих ясна публикация за Ковачевски, всички се опитват с някакви глупости да ни изкарат от диалогичния и конструктивен тон. Заявих, че няма никакво значение кой на каква снимка е за общата ни стратегия", каза премиерът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!