Нова евакуация на българите в Израел: Правителственият самолет излита до 30 минути

Няма пряка терористична опасност за България, обяви премиерът след среща с ДАНС и ДАР

OFFNews 08 октомври 2023 в 19:19 2860 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Георги Гвоздейков, министър на транспорта в кабинета "Денков"

Втори полет тръгва от София до Тел Авив около 30 минути, за да евакуира български граждани от Израел, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков на брифинг в Министерския съвет.

С полет на правителствения самолет преди около 40 минути у нас кацнаха 92 българи и един хърватин, за втората евакуации са записани 68 души. Те са от две групи – едната е на стоматолози, които са били на конференция, а другата група са туристи.

Междувременно в Министерския съвет се проведе среща между премиера Николай Денков и службите. След края ѝ на брифинг Денков обяви, че ситуацията се променя много бързо и има сериозна опасност от развитие на конфликта между Израел и Палестина.

По думите му по отношение на общите заплахи от терористична дейност в България няма повишен риск и нивото остава най-ниско, което означава, че трябва да се внимава. По отношение на институциите, които по принцип са в повишен риск – летища, гари, синагоги, туристи е повишено нивото на риск, на внимание.

Запазва се рискът от проникване на членове на терористични организации чрез бежанските потоци в България, заяви на брифинг в Министерския съвет председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки