Нов орган ще уволнява и отнема имоти при корупция във властта

OFFNews 02 април 2015 в 14:58 2225 0

В България ще бъде създаден нов единен орган, който ще има правото да налага административни санкции - глоби или уволнения, и да отнема имущество при корупция по високите етажи на властта.

Това обяви вицепремиерът по европейските въпроси Меглена Кунева, която анонсира представянето на Стратегията за борба с корупцията в интервю за Дарик днес. Подробното представяне на документа ще бъде направено утре от Кунева и правосъдния министър Христо Иванов.

Стратегията се фокусира върху корупцията по високите етажи на властта - хората, от които зависи най-много. Те са около 6000 души в цялата страна. Тяхното имущество се следи, но това трябва да се прави много по-ефективно, а не просто да се подават имотни декларации и с това да се приключва, каза Кунева.

Новият орган ще поеме част от функциите на Комисия за предотвратяване и установяване конфликта на интереси, БОРКОР и звена от Сметната палата. Стратегията предвижда още правомощията на КОНПИ да бъдат засилени.

Той ще може да налага административни санкции като отстраняване от работа и глоби, а при установени нарушения ще предава лицата на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество /КОНПИ/, което след щателна процедура дори може да отнема имущество. Правомощията на КОНПИ също ще бъдат засилени. При данни за престъпления, случаите ще се изпращат на прокуратурата.

Вицепремиерът обясни, че стратегията ще има три стълба – политически, административно-превантивен и наказателно-репресивен.

Политическият ще представлява национален съвет с участието на министри и други представители на властта, който ще определя насоките за борбата с корупцията и секторите, в които тя трябва да бъде насочена. Административно- наказателният ще е единният орган, а наказателният – съвместното звено между прокуратурата, ДАНС и МВР, което ще разследва корупцията по високите етажи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови