Нинова: ГЕРБ се провали в управлението на водите. Къде са парите

OFFNews 12 януари 2021 в 20:29 1281 0

"Причината за картините на наводнения, които виждаме, не е само в дъжда. През 2014 г. преживях със съгражданите си наводнението в Мизия, когато 3-метрова вълна помете града ни. Тази картина, която днес виждаме, e събирателен образ. Провалът в управлението на водите е събирателен образ на управлението на ГЕРБ изобщо. Тук има няколко неща – некомпетентност, безхаберие, корупция, безнаказаност."

Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по БНТ.

Нинова разкритикува действията на ГЕРБ и липсата на управление на водите през последните години. "Нарязаха "Напоителни системи" и ги продадоха за скрап. Създадоха държавно ВиК дружество с 1 милиард лева капитал. Да сте чули това дружество да функционира? Създадоха единно управление на язовирите в Министерството на икономиката. Отпуснаха 500 милиона лева за ремонт. В края на октомври Министерството на икономиката и Държавна агенция за метрологичен и технически надзор отчетоха, че за 2 г. не е ремонтиран нито един от 418 опасни язовира. Повишиха няколко пъти цената водата и техният министър посочи, че това не е довело и до 1 метър нова инфраструктура. 80% от националното богатство вода на България в някои области изтича в земята", коментира Нинова.

Според нея хората от Мизия не са обезщетени и до днес. "В Бисер, в Аспарухово получиха по една минимална социална помощ и бяха оставени на произвола на съдбата, сами да възстановяват къщите и домакинствата си. И до ден-днешен могат да се видят последствията. Това са голи обещания, трябват решителни действия", допълни тя.

Корнелия Нинова препоръча държавата със собствени пари да възстанови "Напоителни системи" и да ги "върже" към язовирите, да отпуска на общините средства за почистване коритата на реките и на отводнителните шахти. Нужно е също спешно изграждане на ВиК инфраструктурата по градовете. 

"След всички тези наводнения и хиляди пострадали хора има ли един наказан, един осъден?", запита тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови