Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Миков: Искаме ли хората да се гърмят с нагласата, че се самоотбраняват

OFFNews 10 март 2018 в 19:52 5201 10

Наказателният кодекс и в момента дава възможност гражданите да се защитават и да се отбраняват при нападение в дома или срещу личността, заяви пред Дарик бившия председател на Народното събрание и асистент по наказателно право в Софийския университет Михаил Миков.

Според него трябва да се ограничи възможността гражданите да получават оръжие с цел лична охрана. 

Той посочи, че в момента в страната са регистрирани около 350 000 оръжия, като 125 000 от тях са за самозащита, но никой не знае колко са незаконните оръжия. 

През 1997 г. Конституционния съд отменя шест точки в Наказателния кодекс, които тогава разширяват неизбежната отбрана. Според Миков тогава Конституционният съд правилно е отменил тези допълнения в НК.

На първо място е човешкият живот и разширяването на неизбежната обрана няма да реши проблемите на престъпността. Държавата трябва да каже ясно "Аз гарантирам правата на гражданите, а не принуждавам гражданите да се въоръжават и превъоръжават", подчерта Миков.

"В страните, в които се продава масово оръжие и едва ли не се пропагандира закупуването на оръжие за самозащита, случаите на употреба за масови убийства са много чести. Тоест Европа върви в съвсем друга посока. Заради тероризма в момента има европейска директива, която силно ограничава притежаването на автоматични оръжия, къси, от типа на "Скорпоин" и "Узи", с които могат да се извършват терористични актове. А ние в този момент с посланията на политиците от най-високо равнище казваме на народа да се въоръжава", допълни Миков.

По повод случая с д-р Иван Димитров, който застреля Жоро Плъха, той каза: "Какво щеше да стане, ако и Дживизов имаше незаконно оръжие? Той също има право на неизбежна отбрана. Когато попитах студентите това, те отговориха, че ще стане "патаклама". Това ли искаме? Да се гърмят хората с нагласата, че се отбраняват?.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8931

10

AnderXale

11.03 2018 в 11:13

Проблемът произтича от неприлагането на законите относно циганското малцинство, а не от закона за самозащита! Това, че държавата не си върши работата и оставя циганите да ни тормозят не означава, че трябва да дадем оръжие на всички за да се самоизбием! Случващото се в САЩ е нагледен пример за безконтролно въоръжаване. Всеки месец някой луд излиза със законното си оръжие и започва да си прилага правата върху мирни граждани. Единственото решение на проблема е като се обединим и принудим държавата да започне да си изпълнява отговорностите! Не може най - многобройното МВР в Европа да ходи по цял ден да тормози децата за по една цигарка марихуана, а истинските престъпници не само да си ходят необозпокоявани, но и да се ползват с протекции от ченгетата.

20699

8

Новак

11.03 2018 в 06:07

Ние искаме, но знаем ли какво искаме? При масово въоръжаване на населението, каква е вероятността някой по-барутлия да възприеме като неизбежна самоотбрана това, че му е паркирано на мястото (какъвто случай имаше в София). Или някой по-лабилен човек да реши да си приложи правото защото съседските деца играят на двора между 2 и 4 следобяд и вдигат шум? Каква е вероятността някой разлюбен тийнейджър да набара законното оръжие на баща си и да подкара съучениците си?
Ние плащаме данъци на държавата, за да ни достави услугата “сигурност”. Затова държавата поддържа репресивен апарат. Сега тя казва - “Вие си плащайте данъците, но си се оправяйте сами. Ако искате и се избийте един друг.” До това състояние се стигна защото с нашето мълчаливо съгласие държавата заряза задълженията си и се превърна в машина за преразпределение на пари.
Това се случи в образованието - ичзислете си разходите за курсове, уроци и т.н. Това е и в здравеопазването - какво,получавате без допълнително заплащане?
Е, сега ни прехвърля и сигурността и то по наше желание.

77927

7

El Commandante

11.03 2018 в 05:27

Искаме. ОК?

7447

6

MeduimShark

11.03 2018 в 02:27

Да, ама има разлика дали гърмиш в къщи срещу неканен гост или си отишъл да вършиш престъпление въоръжен с огнестрелно оръжие. За второто няма прошка.

7900

5

Petko Hadjiiliev

11.03 2018 в 01:56

Егати партията, щом тоя и беше председател ...
Сегашният закон си бил добър ... щото май мангал може да се разкарва свободно и да бере кога пари, кога жилязу, кога каквото му падне, ама на Миков какво му пука, нали после ще си гуши хонорарчетата

8505

4

peshooo

11.03 2018 в 00:10

Миков , кои точно сте Вие ?

13350

3

torbalancho

10.03 2018 в 22:43

дали ще се гърмяват или ще се колят с брадви и нижове пак резултата ще е същият!!!

16193

1

SC

10.03 2018 в 20:50

Мише, не се тревожи, тебе никой не ще да те трепе. Я по-добре кажи едно „наздраве“!
 
X

Да помогнем на украинските деца!