Марешки настоява за референдум - пари за здраве или нови самолети

OFFNews 03 октомври 2018 в 11:08 1689 0

Лидерът на "Воля" и зам.-председател на парламента Веселин Марешки поиска в България да се проведе референдум, на който хората  кажат какво искат - пари за здравеопазване или нови самолети за военновъздушните сили.

Той излезе с декларация по време на днешното пленарно заседание, а в нея коментира референдума в Македония, идеята за здравна реформа и покупката на изтребителите.

Изказването му започна с коментар на допитването в Македония. Той разкритикува позицията на страната ни след референдума, а тя беше, че вотът на гласувалите е ясен и не може да се пренебрегне и той е "за" членство в ЕС и НАТО. Според Марешки резултатите показват точно обратното. По думите му "гордият македонски народ" се казал категорично "не".

След това лидерът на "Воля" припомни и националните допитвания, които са били провеждани досега у нас. Той обърна особено внимание на референдума, който беше иницииран от шоумена Слави Трифонов за това дали народните представители да се избират на два тура и мажоритарно. "Тогава не стигната само 12 000 гласа, за да се зачете волята на над 3 млн. българи", подчерта той. 

После Марешки коментира и здравната реформа, която предвижда допълнителна застраховка от 12 лв. От партията му изчислили, че това са около 400-500 млн. лева годишно."Ако това е решението на проблемите в здравната система, то трябва да спрем грабителската сделка за изтребителите", обяви той, а после обясни защо го казва - същата сума на година щяла да бъде и вноската за покупката на самолетите. Според него е логично сумата да се пренасочи от изтребителите и да се даде за допълнителните здравни вноски.

Думите на Марешки обаче не съответстват с проекта, одобрен от правителството за покупка на 8 нови изтребителя. Той е на стойност 1,8 млрд. лева, които ще бъдат изплащани за 9 години. Първите три години ще се плащат по 100 млн. лева, а най-голямата вноска е 300 млн., което е далеч по-малко от обявените от лидера на "Воля" цифри.

"Нека питаме българския народ какво иска - нови самолети или здравеопазване. Нека да направим референдум по тази тема - кое е по-важно за българския народ", каза лидерът на "Воля".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови