Кирил Петков: Засилена е охраната на АЕЦ ''Козлодуй'' и ВЕЦ-овете

Йорданка Веселинова 25 февруари 2022 в 23:46 2849 0

Снимка OFFNews

Обектите от национална сигурност - АЕЦ "Козлодуй", базовите електроцентрали, ВЕЦ-ове и ПАВЕЦ, са със засилена охрана след избухването на войната в Украйна, съобщи премиерът Кирил Петков в кулоарите на НС.

Той каза още, че има 10 формирани оперативни групи в Министерския съвет и всяка от тях е с отделен бюджет. Една от групите е ангажирана с попълването на военните резерви, които липсват, друга - с допълването на горивата. Освен това се анализира и каква помощ да се изпрати за автобусите с евакуирани от Украйна българи, които идват.

"Не вярвам, че в този момент има заплаха за българското население по какъвто и да е начин", допълни премиерът, но поясни, че правителството се подготвя за всякакви сценарии.

Петков заяви, че кризата трябва да се използва, за да се приведе цялата система в готовност:

"По-добре да сме готови, отколкото изненадани."

Днес са били отворени вратите на българското посолство в Украйна за хората, които са били пред оградата. Той заяви, че така България е показала, че е съпричастна.

Премиерът акцентира още, че досега инвестициите в отбрана са били частични и несвързани:

"Например: купуват се бойни машини, но няма радиопредаватели, как тези бойни машини могат да се координират. Оттук нататък не може да се инвестира по този начин, трябва да се окомплектоват реално военните сили, така че да могат да бъдат ефективни."

Той описа инвестициите в сектора до момента като "един харч на пари":

"Истината е, че както във всяка една от системите в България - и здравната, и образователната, и инфраструктурата -  всичките тези системи са с огромни дефицити. Отбраната не прави изключение. Това е факт."

Петков каза още, че около 2000 украинци са поискали да бъдат евакуирани у нас. Вече са пристигнали специалисти от ИТ сектора - заради добрите условия у нас за бранша.

Министър Лорер се срещна с украински инженери, пристигнали в България

Премиерът съобщи, че към момента има няколко варианта за настаняване на евакуираните от Украйна. Обследват се всички държавни бази, включително почивни станции. Текат и разговори с хотелиери - основно по Черноморието, където легловата база е свободна. По-голямата част от евакуираните от Украйна ще пристигнат в страната с туристически визи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!