Кънев: Борисов лъже, не го познавах такъв

Симона Костадинова Последна промяна на 09 март 2016 в 10:38 9343 23

Бойко, който лъже, не е Бойко, когото познавам. Премиерът Борисов умееше добре да манипулира публиката, без да изрича преки лъжи. Това може би беше основното му политическо умение, а неговата загуба лишава България от силна политическа фигура - за добро или лошо.

Така лидерът на Радан Кънев коментира интервю с премиера в Mediapool, в което Борисов твърди, че не ДПС, а ДСБ кадрува в съдебната власт. 

Кънев отхвърли твърденията на премиера и заяви, че до онзи ден не се е познавал с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Те се запознали на прием в Американското посолство по случай пристигането на новия посланик. Лидерът на ДСБ добави, че до момента продължава да не познава лично шефа на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов, въпреки че се е явявал по дела в зала при него.

"Това е само малка част от лъжите, които премиерът си позволи в това интервю. Това е за първи път", каза Кънев.

Кънев коментира и решението на Конституционния съд (КС) да отмени поправката в Закона за здравното осигуряване, която разделя медицинските услуги, заплащани от Здравната каса, на основен и допълнителен пакет.

"Решението в този вид застрашава над 90% от успеха на здравната реформа", каза той и подчерта, че е разтревожен от решението.

"Истината е, че за повече от година мнозинството в парламента и правителството имат много малко успехи и много малко неща, които доведоха до промяна. Основаната промяна в България е тази в здравеопазването и ако тя бъде прекършена, някак си всичките ни усилия изглеждат безплодни", каза още Кънев.

Той отказа да коментира информацията, че основният мотив за решението на КС е, че текстовете не са достатъчно прецизни.

Междувременно Кънев публикува и статус във Facebook, в който също коментира интервюто с премиера:

Със значително интелектуално усилие и немалко тъга, дочетох безкрайното програмно интервю на г-н Бойко Борисов с Полина Паунова.

И тъгата не е, защото премиерът обявява за свой основен, може би единствен враг ДСБ и РБ. Умният политик познава реалната алтернатива и заплаха, а политическият интелект на г-н Борисов не бива да бъде подценяван. Той е в правото си да атакува там, където го боли. БСП и ДПС отдавна са му съюзници, макар и слаби. Опасността за неговата власт идва отдясно.

Не е и защото - за първи път - изсипва куп преки неистини (по-просто казано - лъжи) по адрес пряко на мен, на ДСБ и на РБ. Този въпрос ще се опитам да изчистя в личен разговор. Отдавна благородството не задължава (а законът забранява) този тип конфликти да се решават по традиционния начин, по който е приключил политическият спор между Аарън Бър и Аликзандър Хамилтън. А недостойната алтернатива е да се замеряме с обвинения през медиите, подобно на перачки на мегдана, което някак си не ни отива.

Натъжен съм, защото силната страна на г-н Борисов беше именно умението да манипулира публиката без да лъже пряко. И загубата на това умение отнема на българската политика един силен лидер, комуто мнозина честни хора възлагаха големи надежди. Бойко, който лъже, не е надежда, а просто разочарование.

Натъжен съм и защото близо двата милиона българи с десни убеждения, които през годините подкрепяха ГЕРБ, гласуваха за реформи, справедливост и борба с мафията. За дясно управление и измитане на БСП и ДПС, а не за "балансьор". Поемането от ГЕРБ на ролята на балансьора в българската политика върви с определени задължения, които преди изпълняваше ДПС - да спира реформите, да пази статуквото в съдебната власт, да поддържа политическата тежест на мафията в службите и прокуратурата. За съжаление, вече има и видими резултати.

Ролята на балансьора е тъжна. Колкото и да е силна и богата политическата му машина, той е нежелан политически партньор и рядко е предпочитан избор на независимите от машината граждани...

PS. Междувременно, КС удари в сърцето здравната реформа на Петър Москов, а парламентарното мнозинство не се съобрази с премиера и продължи операцията по задържане на КЗК в лапите на олигархията.

Winter is coming?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.03 2016 в 22:39

Радане,бОйколеоне лъже от както се е родил.Както казва с усмивчица,че ТЕ обича,така после ще ти забие нож в гърба.Който не се е докоснал до него ,той не е изгорял.Той не е "интелект",той е политическо чудовище.ДС създаде фалшива ,"дясна" партия герб и го тури отначало за нейния "неформален"лидер ,така го вдигнаха към властта и с помощта на послушните ,ченгесарски медии внушиха на 1,5 милиона българи ,че това е новата ,дясна партия...а ЕНП ги легитимира ,като за седмица само ги прие в своите редици...Лъжа!Живеем в измислен свят...У нас мафията си има държава и премиер!...

09.03 2016 в 18:35

Другарят Борисов е само и единствено неповторим лъжец! Това е и единственото му управленско "качество"!

09.03 2016 в 16:51

откакто Цветанов го оправдаха и стана председател на комисията за вътрешна сигурност и ред в НС ТОЙ ОТНОВО МОБИЛИЗИРА ГЕРБАРСКИТЕ ТРОЛОВЕ. СЕГА СА СЕ ПРЕМЕСТИЛИ в офнюз.

09.03 2016 в 16:44

познавам два виза лъжци- ПЪРВИТЕ лъжат съзнателно, с умисъл и цел. Това често са коварни хора, с подла и мръсна натура, изобретателни и находчиви, с бърз ум и комбинатори. ВТОРИТЕ- такава им е природата, някои от тях даже не съзнават, че лъжат защото по този начин виждат нещата, така им се иска да са, небрежни са към точността и истината, лъжат защото на момента им е изгодно или защото са притиснати. Казано просто- лъжат с лекота и безотговорно. БОРИСОВ Е ОТ ВТОРИТЕ. Обикновено ВТОРИТЕ живеят в свой свят в който друга истина освен тяхната няма. БОРИСОВ Е ТАКЪВ. Това е патология и затова не знам доколко такива лъжци могат да се смятат, че вършат престъпление.

09.03 2016 в 16:02

Този човек става все по-неадекватен. Коментарът му е само някакви "тъга", "болка" и абсурдни примери. Може да си помислиш, че е плакал докато е писал.
Май има нужда от почивка извън политиката.

09.03 2016 в 13:48

Не бих се учудил Борисов да е прав. Съдиите са големи ветропоказатели. Усетили са, че на ГЕРБ му минава времето и са се ориентирали овреме.

09.03 2016 в 13:01

ами - НЕ!!Лъжецът е Кънев, а това за дсб - АБСОЛЮТНАТА ИСТИНА!!Намърдали са навсякъде свои хора, по-зле са и от комунистите едно време, непрекъснато звънят телефони, а много високи постове в различни системи са в тежки зависимости от депутати и партийци. Това е. Този път Борисов нацели десетката. Мога само да му кажа "браво" и да посъветвам, като е казал А, да каже и Б, да говори пряко с имена, само това е начинът да се затвори устата на манипулатори като Кънев и компанията му от един файтон хора.

09.03 2016 в 12:51

Това момче, меко казано, е Радан Демократа - Бойкоубиец.
Толкова е решен да управлява, та е готов на всичко.
Лошо няма де, толкова искам да видя Първата Тиква на Републиката вън от играта.
И номера е там, че след Тиквата ще стане още по-зле.
Нали помните "Царя"???

И да благодаря на моят спонсор-
JE SOUIS MESTAN!!!
Истинският гарант за ЕВРОанадолко и Анадолоатлантическо развитие на Лапнишарания!!!

09.03 2016 в 12:43

Прав е Радан. Бойко загуби самообладание, а когато човек губи самообладание, изпуска по нещо от онова, което е прикривал. В случая лъсва истината, че Бойко не иска реформиране на статуквото и играе със задкулисието зад ДПС и АБВ !