Иван Кръстев: Влизането на Иво Христов в листата на БСП показва, че Радев не иска нов политически проект

OFFNews Последна промяна на 15 април 2019 в 11:47 7773 1

Според политолога Иван Кръстев влизането на началника на кабинета на президента Иво Христов в листата на БСП за евроизборите, означава, че президентът няма амбиция за нов политически проект. Това коментира той в "Тази сутрин" по bTV.

Според него решението Иво Христов да бъде в листата най-вероятно е на президента, който по този начин е подкрепил и партията за изборите. "Видимо като че ли този въпрос е изчерпан", коментира той.

Той още анализира, че първоначално избраната от лидера БСП Корнелия Нинова листа и липсата на Сергей Станишев от нея показва ясното разграничение на партията от Партията на европейските социалисти (ПЕС) и намерението ѝ да напусне европейското си семейство. 

"Нинова залагаше на това, че в България има разочарование от ЕС, и това обяснява присъствието в листата и на човек като Велизар Енчев, който е откровен критик на ЕС", коментира още той.

Според него обаче излизането на партията от ПЕС би довело не само до нейната изолация, а и тази на цялата държава. По негови думи обаче България е повече интегрирана в Европа от времето на Варшавския договор и 80% от икономиката на страната е свързана с ЕС. 

На тайно гласуване Националният съвет на партията все пак гласува Станишев да присъства в листата - на пето място. 

Кръстев още коментира скандала Апартаментгейт - според него не е ясно дали заради бързата реакция на Борисов хората ще чуят, че има наказани, или че тази практика не е била проблем много години. Политологът още коментира, че в държавата ина обществена среда, в която дори някой да е невинен, не може да се защити от обществената реакция. Според него дори политикът да се аргументира правилно, то хората пак не биха искали да го чуят. 

Кръстев още коментира, че скандалът е толкова продължителен, защото става въпрос за материални придобивки, които са по-лесно смилаеми от "абстрактната търговия с влияние". 

"Колеги бяха правили изследване, което показа, че за хората е много трудно да си представят каквато и да било сума пари с две нули по-голяма от годишния им доход", обясни той.

Той още направи сравнение с подобен скандал във Великобритания през 2009 г., когато стана ясно, че британски депутати са използвали парите си за кампания за ремонти, телевизори и т.н.

"Резултатът – толкова силно недоверие към политическата класа, че това беше един от моментите, в които Великобритания тръгна към Брекзит ”, заяви Кръстев. той допълни, че хората са били още по-подразнени от факта, че според замесените в скандала не е имало проблем. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови