Ивайло Мирчев за разпитите по 'Барселонагейт': Разговори на кафе в приятелски дух

OFFNews 15 юни 2023 в 11:08 3332 0

Мирчев

Снимка БГНЕС

Ивайло Мирчев

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев се е запознал с част от документите, свързани с разследването по "Барселонагейт". В тях е имало разпити на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов и други свидетели, но не е открил нищо ново.

Мирчев бе категоричен, че комисията за имунитета на депутатите, поискан от главния прокурор Иван Гешев, трябва да работи бързо в рамките на четири седмици, за да може парламентът да продължи своята дейност. А комисията трябва да разгледа всички документи по "Барселонагейт".

"И по този казус прокуратурата показa, че 5 г. нищо не е свършила. В последните седмици са правени разпити и са приложени данните от испанската прокуратура. Разпитвани са отделни свидетели, все едно са приятели, които пият кафе. Всичко е изключително добронамерено, в един дружески дух", каза Мирчев пред БНТ.

Той призова ДПС да преосмисли решението си, с което назначи Делян Пеевски за член на постоянната парламентарна комисия по конституционни въпроси.

"За последните 10 г. в България има голям напредък. Страхът е по-малко, медиите са по-свободни. На път сме да променим Конституцията по начин, по който Христо Иванов предложи в стратегията си преди 10 г. Това, че Пеевски дойде на срещата, е решение на ДПС. Много се надявам да преосмислят този избор. Христо Иванов също се оттегли от комисията. Целта е да няма разделящи политически фигури, за да може конституционалистите да си свършат работата", обясни народният представител.

Ивайло Мирчев допълни, че се надява президентът Румен Радев да се държи държавнически и да подпише указа за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев.

"Надявам се Румен Радев да си припомни, че е президент на България и да подпише указа за освобождаването на Иван Гешев, което е решение на ВСС", изтъкна Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика