Ивайло Калфин: Очевидно Путин няма избор, а човек без избор действа далеч от логиката

OFFNews 23 септември 2022 в 10:14 2336 1

Ивайло Калфин

Снимка БТА/Христо Касабов

Ивайло Калфин

Заплахата е в реториката на руския президент Владимир Путин, която не е срещу Украйна, а срещу Запада. Не знам докъде ще стигне с предупрежденията си. Очевидно Путин няма избор и действа далеч от логиката.

Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин пред БНТ. 

"Путин има на разположение около 6000 ядрени бомби. Няколко пъти повтори, че това не е блъф. ЕС не е създаден като отбранителна организация, такава е НАТО. Не знам докъде би стигнал руският президент", допълни той.

Според Калфин руският президент е очаквал войната да е лесна. "Това не се случи и Путин обвини Запада. Същият този Запад не помогна на Грузия и Украйна през 2008 г. и 2014 г. Очевидно е, че руският президент няма голям избор, а човек без избор обикновено действа далеч от логиката", посочи бившият министър. 

По думите му инструментите на санкциите започват да се изчерпват.

"Санкциите нямат незабавен ефект, а дългосрочен. Икономически резултати ще видим след време. Русия с действията си обедини допълнително Европа, което няма да доведе обаче до успокояване на обстановката. Очаква се трудна зима", допълни Ивайло Калфин.

Той прогнозира, че Европа ще се освободи от някои зависимости и допълни, че Европа би приела и руски мигранти.

"С действията си Русия допълнително обедини Европа, но това не води до успокояване на обстановката. Може да има държави, които си представят, че са в добри отношения с Русия - например Унгария, но това няма е за дълго, защото ще трябва да избере накъде и с кого иска да върви", заяви Калфин. 

Според него не може да очакваме, че с "дъжд от европейски средства" ще бъде компенсиран недостигът на енергийни ресурси. "Ще минем през труден период всички. Въпрос на държавите е да се помогне на тези, които имат затруднения. Ако всеки сам се упражнява и няма общи доставки и преговори, не виждам как и на каква цена може да гарантира доставките", посочи той. 

Ако някой разчита на европейския пазар, който е най-скъпият - а Русия разчиташе на износа за Европа, трябва да се съобразява с този пазар, каза още Ивайло Калфин. 

"Като заобиколят Европа, е интересно докъде ще стигнат. Всеки иска да продава в Европа. В момента Европа понася сътресения в икономиката и това го виждаме в цените. Това е в краткосрочен план, а в дългосрочен - Русия губи най-добрите си пазари и доверие. Никой няма интерес от тази ситуация", смята бившият външен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!