ГЕРБ също искат комисия в НС да разследва дейността на Мартин Божанов - Нотариуса

По-рано днес Делян Пеевски настоя незабавно да се създаде временна парламентарна комисия по темата

Ружа Райчева 06 февруари 2024 в 16:50 1078 1

Мартин Божанов-Нотариуса

Снимка Антикорупционен фонд България

Мартин Божанов-Нотариуса

ГЕРБ същo подкрепят искането на ДПС за създаване на комисия за разследване на убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, както и на групата, действала около него.

Тази сутрин председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски поиска незабавно да се създаде временна парламентарна комисия, която да провери фактите и обстоятелствата, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов – Нотариуса. Настояването му е в отговор на призива на гражданската организация „Антикорупционен фонд".

Няколко часа по-късно от "Продължаваме промяната" (ПП) на свой предложиха в парламента да бъде изслушан изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов

Следобед зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Рая Назарян съобщи, че и те ще подкрепят създаването на комисия, която да установи всички факти и обстоятелства около дейността на групата на убития Мартин Божанов.

Според нея е изключително притеснителна информация за оказване на натиск върху магистрати, за наличие на частен клуб на магистрати, както и за продължаваща дейност за имотни измами.

"Като отговорна партия ГЕРБ ще продължи да е двигател на съдебната система, за да бъдат преустановени за в бъдеще подобни групи и схеми за нарушаване на обществения интерес. Да се гарантира независим съд и прокуратура, както и достъп до навременно правосъдие", каза тя.

Назарян посочи, че всички компетентни органи, които имат информация и разследващи функции ще бъдат изслушани в НС.

Рая Назарян също така съобщи, че вече са готови процедурните правила за избора на новия състав на Антикорупционната комисия. Вицепремиерът Мария Габриел е координирала тези правила с Европейската комисия за предстоящия избор.

Процедурата е базирана на принципите публичност и прозрачност. "Включва тройна прозрачност чрез наличието първо на подбор в номинационна комисия, след това парламентарната ресорна комисия и накрая избор в Народното събрани чрез 2/3 от присъстващите народни представители", каза Назарян.

Критериите за кандидатите са разписани в закона, затова номинационната комисия започва първо с подбор по допустимост- дали кандидатите отговарят на законовите изисквания, уточни председателят на комисията по противодействие на корупция и съобщи, че номинации могат да се правят освен от народни представители, така и от юридически лица с нестопанстка цел в обществена полза.

"След този подбор номинационната комисия пристъпва към изслушване, което отново е публично, както всяко едно действие от процедурата. Комисията ще завърши своята дейност с доклад и препоръчително оценяване по три различни характеристики за всеки един от кандидатите", каза още Рая Назарян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!