ГЕРБ не даде на БСП да пита Борисов за извънредното положение

Голямата управляваща партия не се регистрира за заседанието на парламента и го провали

OFFNews 21 април 2020 в 15:01 9027 0

Парламентът на два пъти не можа да събере кворум, за да започне днешното си заседание, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан за мерките по време на извънредното положение.

След дадената от председателя на парламента Цвета Караянчева почивка и възможност за продължаване на регистрацията се регистрираха 91 народни представители - в това число от парламентарните групи на ДПС - един, от Обединени патриоти - двама и един от ГЕРБ.

Още преди 13 часа от ГЕРБ заявиха, че няма да участват в регистрацията:

"Поради липса на минимално изискуемия брой народни представители за откриване на заседанието в указания ден и час - 121, а до момента има регистрирани 91 народни представители, преустановявам регистрацията за днешното заседание. С това процедурата, предвидена в член 78, точка 2 от Конституцията на Република България и член 46, алинея 2 и 3 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, е изчерпана", обяви председателят на парламента Цвета Караянчева.

Изслушването на премиера бе поискано от БСП. След бойкота от страна на управляващите, социалистите обвиниха Борисов за проваленото заседание и внесоха повторно искане за неговото изслушване.

„Днес министър-председателя се скри от вашите въпроси и се подигра с вашите тревоги, защото правителството през дните, в които тече кризата, създаде хаос, внушава ви страх, разделя ви и ви остави на произвола на съдбата“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови