На живо: Радев и Йотова положиха клетва за втория мандат

Ружа Райчева 19 януари 2022 в 09:50 2234 0

Снимка БТА

В 10 ч. в пленарната зала на Народното събрание започва церемонията по официалното встъпване в длъжност на Румен Радев и Илияна Йотова за втория им мандат.

9:55 - Очаква се всеки момент Румен Радев да влезе в сградата.

В Народното събрание влизат и президентът Петър Стоянов и съпругата на Радев - Десислава Радева.

Снимки: БТА

10:03 - ГЕРБ останаха седнали, докато Радев и Йотова влизаха в залата. 

10:05 - "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се", декларира от трибуната президентът и подписа клетвения лист.

По време на химна на ЕС групата на "Възраждане" остана седнала.

10:10 – „Преди 5 години Вие ми подарихте отговорната мисия да работя за единението и добруването на нашия народ. За суверенитета и законността в България. 5 години по-късно отново поверихте на нас с г-жа Йотова трудната задача да продължим по пътя, по който поехме заедно. Вашето доверие е най-меродавната оценка за онова, което заедно постигнахме като общество. В деня, в който прекрачваме в новия мандат, първите ми думи са на признателност към вас, скъпи съотечественици. Първият ни мандат се случи в трудно време - докато в обществото нарасна негодуванието от беззаконието и корупцията, на които мафиотското управление се крепеше", заяви в речта си Румен Радев.

"Протестите от 2020 извадиха наяве много схеми, факти и процеси. Прокурорският чадър над тези схеми, безправието прокуди стотици хиляди наши сънародници зад граница. Очакваният на гражданите към президентската институция далеч надхвърлиха възможностите на Президентството. Наложи сме да сме стожер на тази институция в момент на ниско доверие. С неизбежните грешки и разочарования мина този процес. ", продължи той.

"Очакваният на гражданите към президентската институция далеч надхвърлиха възможностите на Президентството. Наложи сме да сме стожер на тази институция в момент на ниско доверие. С неизбежните грешки и разочарования мина този процес.

Недоверието в институциите, покварените медии и драматичното национално настроение ще са предизвикателства пред всички нас в следващото управление. Хора от различни политически хоризонти могат да постигат благоденствие на България. Създадоха модел на широка демократична алтернатива, показаха, че държавата може да управлява отговорно", заяви държавният глава.

Цялата реч на Румен Радев

10:15 - ГЕРБ излизат от залата.

В кулоарите обявяват пред журналисти, че президентът не е обединител на нацията.

"Заедно с вас, скъпи съотечественици, преодоляхме много изпитания. Днес, с ръка на Конституцията искам да ви уверя, че ще продължавам да служа честно и отговорно на Отечеството. С госпожа Йотова ще вложим всичките си сили, за да градим заедно с вас свободна, демократична, модерна и просперираща България.", обявява след това президентът в края на речта си.

След него се закле и Илияна Йотова, с което церемонията приключи около 10:50 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови