Галъп: ИТН чак четвърти, ГЕРБ първи с 22,5%, БСП - 16,1%, ДБ - 15,8%

Кирил Петков и Асен Василев са сред политическите фигури с най-бързо растящ личен рейтинг

Александра Маркарян 17 септември 2021 в 13:15 8277 3

Ако изборите за Народно събрание бяха днес, първенците от вота на 11 юли "Има такъв народ" биха отишли на четвърто място, а първите три биха заели ГЕРБ-СДС, БСП и "Демократична България", по данни на "Галъп интернешънъл" от днес.

Те не отчитат вота за Кирил Петков и Асен Василев, тъй като изследването е проведено преди вчерашното официално обявяване на влизането им в предизборната битка. Личният рейтинг на двамата обаче е сред най-бързо растящите сред българските политици.

Резултати

ГЕРБ-СДС - 22,5%;

БСП – 16,1%;

„Демократична България“ – 15,8%;

„Има такъв народ“ – 15,5%;

ДПС – 11,9%;

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ - 4,8%.

Под 4-процентната бариера за влизане в парламента са:

„Възраждане“ – 3,1%;

ВМРО – 2,4%.

"Изследването няма как да установи недвусмислено подкрепата за тепърва създаващата се формация на Кирил Петков и Асен Василев – пишат от "Галъп интернешънъл", - тъй като теренът на изследването е преди обявата на намеренията им." Двамата обаче са сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов той е 15,1%, което е исторически минимум за него, а при Кирил Петков този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици. Оглавява я президентът Румен Радев с лично доверие от 65,5%, посочват от "Галъп интернешънъл".

Избирателна активност

47,1% със сигурност възнамеряват да гласуват на парламентарните избори на 14 ноември, други 23,8% вероятно биха гласували, но още не са сигурни.

"Това означава, че вероятно ще гласуват повече от 3 милиона българи, като изследването не отчита гласове в чужбина. Тепърва ще се отчете какво ще е влиянието на провеждането на парламентарни и президентски избори в един и същи ден", разясняват от "Галъп интернешънъл".

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е проведено между 2 и 10 септември сред 1007 души по метода „лице в лице“. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 55 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови