'Демократична България' внася законопроект, който би позволил на правителството да поеме контрола над 'Лукойл'

Кристина Минчева 02 декември 2022 в 17:43 3857 4

Снимка OFFNews

„Демократична България“ предлага законодателни промени, които да позволят на българското правителство, при необходимост и много внимателни подбрани условия, да поеме контрол над рафинерията „Лукойл“. Това съобщи на брифинг в НС председателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Иванов обясни, че става въпрос за ново законодателство, което се уповава на прецедент, какъвто вече има в Италия и Германия, но от ДБ се надяват на широки дискусии по темата в пленарна зала.

Надежда Йорданова направи няколко коментара за правните специфики на законодателната инициатива. Тя предложи изменение и допълнение в закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти. От ДБ искат операторите на критична инфраструктура, свързана с производство, съхранение и принос на енергийни продукти от нефт, да могат да минават под оперативно управление на особен представител, назначен от държавата. 

"В случай, когато е на лице опасност от засягане на националната сигурност или нарушаване на ограничителни мерки от международни организации, задължителни за България, държавата да може да встъпва и да поема оперативното управление над съответния търговец", поясни тя.

Това ще се случва със заповед на министъра на икономиката след внимателна проверка от консултативния съвет на съответните обстоятелства.

Оперативното управление ще се поема за 6 месеца, като ще се удължава само веднъж. Заповедта, с която ще се определя особения търговски управител, ще подлежи на съдебен контрол, както и заповедите на министъра на икономиката.

"Балансът е необходим, за да бъде отговорено на международните стандарти, че подобни мерки трябва да бъдат пропорционални. Ние сме следвали опита на Германия, но сме приложили възможно най-консервативния подход, защото въвеждаме само първия етап, като не предвиждаме експропиация", добави още Йорданова.  

Иво Мирчев обясни, че България има двугодишна дерогация и възможност да внася руски петрол.

"Целта е да паднат цените на българския пазар. Поемайки оперативния контрол, ще бъде постигната главната цел - петролът, който се внася от Русия, ще бъде насочен към вътрешния пазар, в резултат на което ще има сериозна редукция на цените за българските потребители", каза Мирчев.

Атанас Атанасов от ДБ заяви, че ще се търси широк политически консенсус: "Ние искаме българската държава да защити българските държавни интереси, а ДПС иска национализация и поемане на контрола- чрез поставени лица".

ДПС вече внесе законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България. Текстовете минаха на първо четене в комисия.

Кабинетът все още очаква решение на ЕК за това дали "Лукойл Нефтохим" има право да изнася нефтопродукти. Инициатива за национализация на "Лукойл" в 47-ото НС, когато обявиха своите предложения за "депутинизация".

По-рано днес Йордан Цонев обяви, че ДПС мисли за национализация на 'Лукойл' и пристанище 'Росенец'.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!