Държавата ще опита да извади трайно безработните на пазара на труда

Това е първият приет законопроект на ГЕРБ-СДС

Йорданка Веселинова 25 май 2022 в 14:24 1830 1

Деница Сачева, ГЕРБ-СДС

Снимка Архив

Деница Сачева

От държавния бюджет ще се насочат средства за валидиране за знания и умения на безработни, а към Агенцията по заетостта ще се създаде електронен регистър, който да поддържа данните за тези граждани. Целта е трайно безработните да получат повече възможности за реализация на пазара на труда.

Това се случва с приетите на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта, които минаха със 146 гласа "за", 0 "против" и 11 "въздържал се" ("Възраждане").

Със законопроекта, предложен от бившия социален министър и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева, се цели активиране на трудоспособните лица, които не работят, не учат и не са регистрирани в бюрата по труда. Регламентира се възможността за обмен на информация между институциите, отговорни за администрирането на данни за лица на възраст от 16 до 65 години, с цел идентифициране по местоживеене, което ще позволи на бюрата по труда да осъществяват контакт с икономически неактивните лица.

Освен това се регламентира дейността на Агенцията по заетостта, която ще осъществява контакт с икономически неактивните лица с цел информиране, консултиране и насочване за самостоятелно търсене на работа. За изпълнение на дейностите по активиране Агенцията по заетостта ще създаде и поддържа електронен регистър на неактивните лица

От Държавния бюджет ще бъдат заделени средства за валидиране на професионални знания, умения и компетентности на безработни лица, регистрирани в бюрата по труда, с цел улесняване на достъпа им до обучение за придобиване на професионална квалификация.

Пред журналисти Деница Сачева даде пример, че вместо един човек, който е прекъснал образованието си, за да се грижи за болен родител, да бъде връщан да завърши образованието си, може да се използват неговите вече придобити умения за болногледач. Тя коментира, че образованието е важно, но в случая се акцентира върху уменията, които ще гарантират бързото намиране на работа.

Освен това ще се даде право на хората, които са със статут за временна закрила, да могат да се регистрират в бюрата по труда и да могат да ползват услугите на Агенцията по заетостта. 

От "Възраждане" видяха проблем и в този законопроект. Цончо Ганев заяви, че няма да се съгласят пари от бюджета да се харчат за обучение на украинци. Председателят на комисията по туризъм Илин Димитров от ПП го контрира, че над 60% от пристигналите в България бежанци от Украйна са висшисти. След това Цончо Ганев заговори за сирийци и сенегалци.

Дебатът по текстовете продължи по-малко от два часа, като единствените критици на текстовете бяха "Възраждане". От ПП обявиха, че когато опозицията е градивна, гласът ѝ се чува, а предложенията - подкрепят. Така и първият приет законопроект на ГЕРБ-СДС в 47-НС стана факт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

Блейк7

25.05 2022 в 14:48

Цончо да вземе да си напълни ушите с барут и да се засили към някой уличен дирек. Егати тъпото същество!

А иначе е ясно защо Възраждане са против - щото от тази маса пасивни и неуки хора им е 90% от заблудената маса гласоподаватели. В никой случай не им трябва някой да ги активира и да им отваря очите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!