Борисов: Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица

OFFNews 12 декември 2020 в 12:15 3737 1

Мерките дават резултат и ще ги приложим и тази седмица. На 21-ви сме поели ангажимент и трябва да го спазим. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на днешното работно съвещание с членовете на правителството, на Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщиха от пресцентъра на правителството. 

Премиерът е категоричен, че и след този срок е важно да бъде запазен балансът - обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.

Борисов поиска в четвъртък да му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември. 

Той напомни, че и към днешна дата България има "едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение".

"COVID-19 е опасен вирус, с който светът вече близо година не може да се пребори, а според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година", изтъкна Борисов.

Министър-председателят подчерта, че всеки ден щабът трябва да следи ситуацията и да действа максимално гъвкаво. Към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, но това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, заяви премиерът.

„На този етап не препоръчваме разхлабване на мерките, действащи на територията на България. До четвъртък ще направим анализ на данните отново“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Кметът на София Йорданка Фандъкова също изрази мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени.

"Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини", добави тя.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев цитира изследване, според което след втората седмица онлайн обучение мотивацията за учене е спаднала рязко. Липсата на пряко педагогическо взаимодействие се отразява негативно на децата, губи се възможност за социализация и повече движение, създава се и психическо напрежение. Министърът изтъкна, че специално за предучилищната подготовка няма компенсаторна алтернатива.

„Колкото са по-малки децата, толкова са по-големи загубите“, подчерта Вълчев.

Към днешна дата по мярката за затворените бизнеси са кандидатствали около 3000 работодатели за 15 000 работни места. По помощта на родители, чиито деца учат в момента дистанционно, почти 22 000 са подадените заявления“, докладва министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов заяви, че вече са в сила промените в Закона за извънредното положение и на тази база започва процедурата за подкрепа на бизнеса с помощта на НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

12.12 2020 в 21:17

Къде видя този резултат, борисов? И само ти го видя. Вече и НОЩ отдавна не те подкрепят. Мили Боже! Колко човешки живота можеха и могат да бъдат спасени, ако ни управляват свестни хора!
ОСТАВКА! Не смятай, че хората ще забравят чекмеджето и тебе до него.
 
X

Подкастът на OFFNews