Ексклузивно Сотир Цацаров подаде оставка

Българите масово не вярват на партии и политици и че изборите са честни

OFFNews Последна промяна на 11 юли 2019 в 14:05 2042 1

Българите масово не вярват на партиите и политиците ни, както и в честността на изборния процес у нас. Това става ясно от проучване на „Галъп интернешънъл“ сред хората, които не пуснаха бюлетина на 26 май.

Изследването е направено специално за Българската национална телевизия.

Доста голяма част от анкетираните - 28%, се затрудняват да посочат каквато и да е причина защо не са гласували, а това според социолозите това показва тотална отчужденост от политическия процес.

Онези, които успяват да назоват причина, най-често казват неща, които свидетелстват за недоверие в политическата прослойка като цяло – разочарование от политическите партии и политиците се споделя в общо 37% от случаите. Например, „не вярвам на никого“, „няма за кого“ и още ред подобни отговори от типа „всички са еднакви“.

В 18% от случаите се изтъкват лични причини. Изпъква и оправданието „не бях в съответното място или не бях в България“. В някои от случаите явно е имало по-важен ангажимент. 

Други 15% изобщо не виждат смисъл да се гласува или се съмняват в честността на изборите.

За 2% от анкетираните евроизборите не са важни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1910

1

Georgi Gracata

11.07 2019 в 17:07

До 1989 година гласувахме от страх да не чукаме камъни в лагерите,днес 30 години в опити за демократични промени издигнахме огромен камък от некадърна приватизация и грабеж на фондове под които се крием.Мислехме,че с песни и подскачане ще стигнем европейските стандарти но корупцията ни подхвърли оглозган кокал.Резултат свалихме Тодор Живков дойде ученика му Бойко Борисов все от едно котило БКП.