Втори здрав жираф може да бъде убит в Дания

ОFFNews 13 февруари 2014 в 15:01 7360 13

Жирафите в зоопарк Jyllands Park
Жирафите в зоопарк Jyllands Park

Втори здрав жираф може скоро да бъде умъртвен в зоопарк в Дания, съобщава в. "Гардиан".

Новината дойде само дни след евтаназията на мъжкото жирафче Мариус, което бе убито, разчленено и дадено на хищниците пред очите на посетителите в зоопарка в столицата Копенхаген. Съдбата на Мариус развълнува много хора по света и разгневи защитниците на правата на животните. Причината, която управата на зоологическата градина посочи, е, че така се регулира популацията на жифари, участващи в специзирана европейска размножителна програма. "Елиминирането" някои "излишни" екземпляри позволява да не се допуснат кръвосмешения и освобождава жизнено пространство за оптимален брой индивиди, обясниха по повод смъртта на първия жираф специалистите.

Сега със същите мотиви втори датски зоопарк може да подложи на евтаназия жираф, отново носещ името Мариус.

Зоопаркът Jyllands Park zoo в момента има два мъжки екземпляра, но е одобрен да се включи в европейската програма за развъждане на жирафи. Ако управата успее да набави женски жираф за целта, то седемгодишният Мариус ще бъде умъртвен, защото ще е трудно да му се намери нов дом.

Още не е сигурно, че зоопаркът ще намери подходяща женска. Ако това се случи, решението за евтаназията на Мариус ще бъде взето от координатора на размножителната програма.

"Разбира се, че ще пристъпим към евтаназия, ако ни кажат, че е необходим", коментира по този повод служител на Jyllands Park. По неговите думи управата на зоологическата градина би зачела мнението на професионалистите и не би се повлияла от протестната вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!