Quantcast

Втори здрав жираф може да бъде убит в Дания

ОFFNews Последна промяна на 13 февруари 2014 в 15:01 5515 13

Жирафите в зоопарк Jyllands Park

Втори здрав жираф може скоро да бъде умъртвен в зоопарк в Дания, съобщава в. "Гардиан".

Новината дойде само дни след евтаназията на мъжкото жирафче Мариус, което бе убито, разчленено и дадено на хищниците пред очите на посетителите в зоопарка в столицата Копенхаген. Съдбата на Мариус развълнува много хора по света и разгневи защитниците на правата на животните. Причината, която управата на зоологическата градина посочи, е, че така се регулира популацията на жифари, участващи в специзирана европейска размножителна програма. "Елиминирането" някои "излишни" екземпляри позволява да не се допуснат кръвосмешения и освобождава жизнено пространство за оптимален брой индивиди, обясниха по повод смъртта на първия жираф специалистите.

Сега със същите мотиви втори датски зоопарк може да подложи на евтаназия жираф, отново носещ името Мариус.

Зоопаркът Jyllands Park zoo в момента има два мъжки екземпляра, но е одобрен да се включи в европейската програма за развъждане на жирафи. Ако управата успее да набави женски жираф за целта, то седемгодишният Мариус ще бъде умъртвен, защото ще е трудно да му се намери нов дом.

Още не е сигурно, че зоопаркът ще намери подходяща женска. Ако това се случи, решението за евтаназията на Мариус ще бъде взето от координатора на размножителната програма.

"Разбира се, че ще пристъпим към евтаназия, ако ни кажат, че е необходим", коментира по този повод служител на Jyllands Park. По неговите думи управата на зоологическата градина би зачела мнението на професионалистите и не би се повлияла от протестната вълна.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.02 2014 в 09:09

Предлагам да избием малко азиатци, негра и... индийци, а защо не и шиб@ни датчани. Човешката популация се разраства неконтролируемо, а има много застрашени хищни животински видове - нека ги дадем на тях. Щото в природата без нашите си оръжия, нали, нямаме шанс срещу едно тигърче или мечка, например. Ебаси дементите, това е зоопарк, няма нищо общо с природните закони, защо просто не го пуснаха на свобода това животно, нека го изяде нещо в естествени условия!!!!

14.02 2014 в 19:32

Много сте ми странни с тези коментари за пържолките. Ами по тази логика да започнем да колим кучета и котки. Да, има голяма разлика да убиеш, за да се нахраниш, и да го правиш за удоволствие, от скука, защото нямаш пари да го гледаш(сякаш няма ненормалници, които изхвърлят котки в чувал, защото нямат пари да ги гледат). Нали това е идеята - ЧЕ НЯКЪДЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ ГРАНИЦА!

14.02 2014 в 13:51

тва звучи отвртатително...ноооо се замислих - все пак са го дали на хищниците , не е убит просто ей така за спорта и изхвърлен някъде. Ако тези жирафи живееха на свобода , със сигурност голяма част от тях щяха да станат храна за хищници, било то и да са здрави. Все пак остава неприятния момент, че човекът се меси кой жираф да умре, но от друга страна тия хищници с какво мислите ги хранят? защо изпитваме повече симпатия за жираф, отколкото за другите животни отгледани да станат храна за хищниците?

13.02 2014 в 19:54

Знаете ли какво искат да покажат ? Ще ви го кажа -целият свят е борба между Доброто и Злото.Злото винаги триумфира,тогава ,когато добрите хора не правят НИЩО.В Дания няма ли природазащитни организации,които да оградят със жива верига зоопорка и да раздадат някой и друг шамар започвайки от директора-ПСИХОПАТ? Това е провокация на определени кръгове ,които искат да проверят прага на човешката търпимост кум Злото...Така се започва , срешу невинните ,беззащитните,срещу всичко красиво и чисто,срещу самият живот...

13.02 2014 в 17:30

Хубаво са го написали, "Втори ЗДРАВ жираф..."
За всички, които при първата статия твърдяха, че жирафчето било заченато от кръвосмешение.
Останалото дори не ми се коментира. Точно защото решихме, че може да се правим на богове и да се "качваме на главата" на природата, тя си го връща тъпкано.

13.02 2014 в 17:26

Ами не хапвайте пържолки и не бъдете лицемери. И двете са по-здравословни. А за тия изверги вече нямам думи. Каква евтаназия на здраво животно, убедена съм, че може да му бъде намерено място някъде по света да изживее нормално живота си. И въобще тия зоологически градини са за закриване, как може въобще да има някой, който се кефи на животни в клетки! Лисица или вълк в клетка 3 на 3, ами те бавно полудяват бе, имат нужда от много повече място, ама кой да ти мисли!!!

13.02 2014 в 16:46

Ако може едно уточнение - изстрелът с пистолет в главата НЕ Е евтназия!!!!

13.02 2014 в 15:52

tony - Не бих го нарекъл двуличие. Противното в случая с жирафчето е публичността и цинизма, с които беше умъртвено. Едно е човек да убива, за да се нахрани, било то прасета, телета и прочее, отгледани за целта. Съвсем друго е да убива, за да избегне разходи за адаптацията на животното в естествената му среда.

13.02 2014 в 15:46

Хищник - Толкова хубавки, колкото и от Вас. Поне за бездомните кученца ще свършат работа, не че съм канибал.

13.02 2014 в 15:34

А дали стават хубави пържолки от жирафчетата? :s