Учен засне тарантула колкото малко куче (галерия)

ОFFNews 22 октомври 2014 в 14:55 75986 4

Ученият Пьотр Наскрецки се разхождал в дъждовната гора в Гвиана, когато чул, че нещо се разхожда по земята, чупейки съчки под краката си, но когато насочил фенерчето си натам в очакване да види малък бозайник, той се натъкнал на огромния паяк Голиат, съобщава Live Science.

"В началото не знаех към какво точно гледам", казва ентомологът и фотограф към Музея по сравнителна зоология на Харвард. Секунди по-късно той разбрал, че кафявият космат бозайник всъщност е паяк с размерите на кученце.

Познат като Южноамерикански голиат птицеядец, колосалният арахнид е най-големият паяк на света според Рекордите на Гинес. Краката му могат да достигнат дължина от 30 сантиметра или колкото дължината на "предмишница на дете", а тялото му може да бъде голямото колкото "голям свит юмрук". Докато теглото му надвишава 170 грама - точно колкото това на малко кученце, заяви Наскрецки. 

 

"Птицеядецът има твърди връхчета на краката и зъбите си, които произвеждат отличителен звук, подобен на конски копита, които удрят твърда повърхност, но по-слаб", пише в блога си ученият.

Когато той наближил огромното същество, то започнало да търка краката си в своето коремче. Първоначално Пьотр решил, че това държание е "сладко", но после се усетил, че паякът по този начин изпраща облак от косъмчета с микроскопични остри шипчета, които ако попаднат в очите или лигавицата, причиняват "страшна болка и сърбеж", като могат да останат там с дни.

Това обаче не е единствената защита на птицеядеца - той също така разполага с 2 двусантриметрови зъба, които понякога достигат до 3,8 сантиметра дължина. Въпреки че ухапването му е отровно, то не е смъртоносно за хора, но е изключително болезнено. "Като да забиеш пирон в ръката си", заяви Наскрецки.

Той обаче има и трето тайно оръжие. Космите в предната част на тялото на паяка имат мънички кукички и бодлички, които когато се потъркат едни в други, създават звук, "подобен на отлепването на Велкро".

Въпреки всичкото това паякът не е опасен за хора дори да ги ухапе. "Вероятно кокошка би нанесла повече щети", каза ученият.

Името на вида е птицеядец, но той обикновено не яде птици, въпреки че със сигурност е способен да убие по-малък бозайник. Той ловува в гнездо от листа през нощта, което прави шансовете да се сблъска с птица много малки, но ако намери гнездо на земята или на някой клон, лесно би убил родителите и пиленцата, като е известно, че голиатът пробива яйца и ги изпива.

Ученият изтъква, че видът на паяка не е застрашен, но е доста срамежлив и затова рядко се среща. Така Пьотр отговори и на обвиненията, че е взел и занесъл за евтаназия и научни изследвания тарантулата.

"От 10-15 години работя в тези гори и това е едва третият път, в който засичам подобен паяк, но той изобщо не е застрашен. Около 16 000 вида животни изчезват годишно, без да се вдига пара около това", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови