Месо от прилеп поставило началото на епидемията от ебола в Африка

OFFNews 20 октомври 2014 в 11:06 12869 4

Смъртоносната епидемия от ебола е започнала от заразен с вируса прилеп, който бил изяден от 2-годишно дете в Африка, пише британското издание The Independent.

Заразата започнала през декември 2013 г. Тогава 2-годишното дете, което живеело в югоизточната част на Гвинея, станало първата жертва на ебола, след като се е заразило от уловен от семейството му прилеп, който то изяло.

Световната здравна организация (СЗО) е на мнение, че "прилепите от семейство Pteropodidae са естествен носители на вируса ебола".

В Африка е широко разпространена търговията не само с месо от прилепи, но и от други диви животни, включително различни видове маймуни. Вероятно именно тази търговия, при която са били хващани и убивани и заразени животни, е била в основата и на други епидемии от ебола в миналото.

Мащабите и сериозността на настоящата епидемия стана повод за призиви да се въведе забрана за лов, продажба и влагане в храните на месо от диви животни в Африка. Решаването на проблема обаче не е толкова просто, защото при евентуална забрана тази дейност, чийто размери са огромни, вероятно тя ще продължи да се извършва, но нелегално.

За да се предотвратят бъдещи епидемии от ебола е нужно да се проведе разяснителна кампания за рисковете от консумацията на месо от диви животни сред жителите на Африка, смятат от СЗО.

Проучване на Центъра за международно изследване на горите сочи, че всяка година в басейна на Конго в Африка се изяждат пет милиона тона месо от диви животни. Изследователи, анкетирали жители на Гана, са установили, че повечето местни хора не са запознати с опасностите, които крие ловуването и яденето на месо от диви животни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови