Учен пресъздаде звука от Големия взрив. Чуйте го

Николаос Цитиридис 17 април 2013 в 11:57 7755 11

Физик пресъздаде звука от Големия взрив. Снимка sxc.hu
Физик пресъздаде звука от Големия взрив. Снимка sxc.hu

Американски учен пресъздаде звука от раждането на Вселената - момента на Големия взрив.

Физикът Джон Крамър откри доказателства за това какъв е бил звукът, издаден от зараждащия се Космос.

След взрива, Вселената е започнала да се разширява толкова бързо, че самата материя в нея започнала да резонира и да създава дълбок басов звук, пише онлайн изданието Mashable.

„С разширението на Вселената звуковите вълни почнали да се разпространяват през плътния и затворен посредник – по този начин хиперсферата на Вселената звъняла като звънец“, казва Крамър, който е преподавател във Вашингтонския университет. Ефектът би бил сходен със земетресение с магнитуд 9, което кара цялата планета да звъни. В този случай обаче то се разпространило сред цялата Вселена.

През 2003 година сателитът WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) предоставя на учените безпрецедентна картина на космическия микровълнов фон. С други думи – космическият микровълнов фон на практика представлява запис на ритъма на Големия взрив.

За да пресъздаде звука от Големия взрив, Крамър преобразува данните на WMAP в звук с помощта на изчислителната програма Mathematica. Резултатът е нисък и скрибуцащ звук. По-късно данни от телескопа Plank на Европейската космическа агенция позволяват на Крамър да създаде още по-прецизен профил.

Звукът от Големия взрив може да чуете тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!