Светът си спомня за Стив Джобс

Николаос Цитиридис 05 октомври 2012 в 11:17 1750 0

Стив Джобс. Снимка: БГНЕС, архив
Стив Джобс. Снимка: БГНЕС, архив

Стийв Джобс - създателят на Apple, компанията, която обичаме да мразим. Велик човек, оставил зад себе си наследство, което трудно някога ще забравим, напусна този свят преди една година.

Преди една година загубихме Джобс, с него си отиде и една ера на иновацията. Във филма "The pirates of the silicon valley" ("Пиратите от Силициевата долина") се показва обективно цялата истина за създаването на компаниите Microsoft и Apple.

За 36 години от създаването на Apple ние успяхме да видим първите компютри за домашно ползване - Apple I, Apple II и разбира се Macintosh.

Но истинската черешка на тортата идва в началото на 90-те години - PowerBook 100 и Power Macintosh 9500. Apple не се ограничават само в производство на компютри и именно заради това сменят името си от Apple computers в Apple Inc. през 2007 г. Тогава те представят пред света първият Iphone.

От Apple отдалеч си личи, че са перфекционисти тъй като освен хардуеърът, който ползват е изцяло техен, но и от софтуеърна страна отново разчитат изцяло на себе си. Mac OSX И iOS са творения изцяло на екипа на Джобс.

В презентациите на Стийв Джобс можем да видим дух и страст в представянето на технологии, каквито не можем да видим никъде, дори при най-големите им конкуренти. Запазената марка на Джобс - черно поло и изчистени сини джинси се патентова в съзнанието на феновете, а и не на толкова пристрастните към Apple хора. В едно от малкото си интервюта в неговата къща Джобс показа пред света гардероб пълен само с полота и джинси.

Джобс, който ни даде Iphone, Ipod и Macbook предаде поста си на изпълнителен директор през август миналата година, за да се лекува от рака на панкреаса, от който страдаше. Сега след една година, ние можем да си спомним за него, чрез великите творения на технологията, които е оставил зад себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови