Сериозно подмладени. Южна Корея махна със закон по 1-2 години от възрастта на всички граждани

OFFNews 30 юни 2023 в 12:52 4265 0

Снимка

В медиите и социалните мрежи върви мащабна разяснителна кампания за прилагането на влезлия в сила от 28 юни "Закона за уеднаквяване на възрастта".

Средната възраст на населението в Южна Корея рязко спадна в сряда, след като властите промениха начина, по който се изчислява възрастта на южнокорейците. Всеки е подмладен с най-малко 1 година, а някои с две. Причината е в решението на правителството да премине от традиционното азиатско изчисляване на възрастта към международно приетата система.

Южна Корея беше последната страна в света, запазила традиционното източноазиатско изчисляване на възрастта. Така всяко новородено с появата си автоматично е с възраст 1 година. Следващата година във възрастта се добавя на следващия 1 януари, т. е. на Нова година. По този начин дете, родено, например, на 20 декември в дните от 20 декември до 31 декември се води на 1 година, а на 1 януари става вече на 2, независимо, че е проживяло на този свят едва 12 дни. Този начин на изчисляване е залегнал в исторически извори от Китай, Япония, Корея и Виетнам. Неофициалната употреба на тази система е все още широко разпространена в Китай, Северна Корея, Сингапур и отвъдморските китайски и корейски диаспори, а само в Южна Корея беше официална до 28 юни.

Министерството на правосъдието в Сеул обяви, че оттук нататък във всички официални записи възрастта на корейците ще се основава на международната система и това е задължително за всички административни и правни сфери от живота.

Законът за преизчисляване на възрастта беше приет през декември м. г., като гласуването беше предшествано от години на дебати и преговори. Какъв е ефектът. Жена, която е родена, например, на 1 октомври 1974 година според старата система е станала на годинка в деня на раждането, си, на 2 години е станала на 1 янури 1975 и на 1 януари 2023 вече била на 50. Сега със законодателната промяна сваля 2 години от гърба си и до 1 октомври ще си е на 48. "Новата" система и досега се използваше при определянето на датата за пенсиониране, което ставаше не по традиционното азиатско изчисляване на възрастта, а по датата на раждане, вписана в паспорта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика