Първото клипче в YouTube стана на 8 години

Марина Парпулева 25 април 2013 в 12:24 2680 0

Преди два дни официално са се навършили  осем години от качването на първия клип в световния лидер на видеосподелянето Youtube.

На 25 април 2005 година, Джават Карим става първият човек в света, който качва клипче в YouTube точно в 20:27 часа. Клипът е заснет в зоологическата градина на Лос Анджелис от Яков Запитски. Днес, само за един ден сайта генерира повече съдържание, отколкото всички големи филмови студиа по света за последните 60 години. В резултат на това, YouTube е имал повече от 8 трилиона коментара в хода на своята осем годишна история.

YouTube е създаден от Карим в партньорство с Чад Хърли и Стив Чен през февруари 2005 година. Тримата са бивши служители на системата за online плащания PayPal.

В крайна сметка сайтът започва да набира инерция със съдържанието, качено от потребителите. До юли 2006 година в YouTube са качeни нови 65 000 клипчета на ден, а общата посещаемост е достигнала над 100 милиони души ежедневно.

През ноември 2006 година Google закупуват YouTube за повече от 1 милиард и двеста милиона долара. В момента двата сайта работят един за друг и печелят още повече приходи и потребители. С течение на времето, сайта придоби още по-големи размери и сега, всеки ден клипчетата се отварят по повече от 3 милиарда пъти.

Ето и малко факти за YouTube от официалната страница на сайта:

Всеки месец, потребителите на YouTube гледат около 4 милиарда часа видео

Ежеминутно, в YouTube се добавят 72 часа видео

70% от трафика на YouTube е за потребители извън територията на САЩ

Сайтът YouTube е локализиран за 53 държави и 61 езика

През 2011 година са регистрирани един трилион прегледа, което е почти по 140 за всеки жител на Земята

Всеки ден потребителите на YouTube ивършват над един милион абонамента. Чрез тази функционалност може да се влезе в контакт със всеки, който ни интересува - независимо дали това е любимият спортен отбор или съученици и приятели

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови