''Може да не е учтиво, но е свобода на изразяване'': Показването на среден пръст е основно човешко право, реши канадски съд

OFFNews 10 март 2023 в 09:18 2225 0

Снимка Getty Images

Въпреки че не е учтиво, показването на среден пръст е основно човешко право, защото е "част от свободата на изразяване", постанови съдия от френскоезичната канадска провинция Квебек по дело за съседски спор, предаде Франс прес.

В мотиви, изложени на тридесетина страници с дата 24 февруари, магистрат от провинция Квебек отсъди в полза на мъж, обвинен, че е тормозил и заплашвал свой съсед, с когото бил в конфликт.

Обвиняемият Нийл Епстийн е преподавател и баща на две деца. Той е бил арестуван в градче в покрайнините на Монреал през май 2021 г., защото е заплашил съседа си и му е показал среден пръст два пъти.

"Не е престъпление да покажеш среден пръст на някого. (...) Може да не е възпитано, може да не е учтиво, може да не е подобаващо за един джентълмен. И въпреки това - то не води до наказателна отговорност", подчертава магистратът в решението си.

"Да обидиш някого не е престъпление. Това е част от свободата на изразяване, а и основно право, залегнало в Хартата на правата и свободите, която принадлежи на всички канадци", окончателно постанови канадският съд.

Съдебното решение в Канада беше предшествано от протест във Франция заради подобен жест от страна на министъра на правосъдието Ерик Дюпон-Морети в залата на Националното събрание в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!