Коли без шофьор джиткат из Невада

Елица Мартинова 08 май 2012 в 17:47 1725 0

Гугъл пуска коли без шофьор, Снимка: Reuters
Гугъл пуска коли без шофьор, Снимка: Reuters

В понеделник властите на щата Невада дадоха разрешение на гиганта от Силиконовата долина „Гугъл“ да пусне в употреба автомобили, които могат да се движат по пътищата без шофьор.

Т. нар. автоматични превозни средства ще спомогнат за оптимизация на процеса по картографиране, който е запазена марка на „Гугъл“. Другото им предназначение ще бъде да следят и предават информация за натоварените пътни възли.

Безпилотните коли ще бъдат оборудвани с детайлни пътни карти, фотоклетки, видео камери, радио-локатори и лазерни сензори, които ще им помагат да се движат по пътищата.

Макар че няма да имат нужда от шофьор, на предната седалка на повечето автомобили ще има човек, който да поеме контрола, ако е необходимо.

По-рано тази пролет от „Гугъл“ съобщиха, че безпилотните коли вече имат зад гърба си над 320 хил. успешни километри пробег.

Стартовите модели ще са червени, а емблемата им е знакът за вечност. Абревиатурата на колите е „АU” - автономно превозно средство.

„Гугъл“ бе първата компания, която поиска разрешение да тества самоходен автомобил, но според властите в Невада подобно желание са заявили и дуги.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!