Как несъществуващ ресторант стана номер 1 в Лондон (видео)

OFFNews 24 януари 2018 в 12:14 10449 0

Ууба в The Shed at Dulwich

Как несъществуващ ресторант стана номер 1 в Лондон?

The Shed of Dulwich или просто The Shed (в превод - Навесът) за 7 месеца се превърна в ресторант номер едно в Лондон в най-реномираното приложение за туристически обекти TripAdvisor. Само че... ресторантът не съществува.

Идеята на The Shed хрумнала на Ууба Бътлър - репортер в списание Vice. За себе си той разказва, че първата му свързана с писане работа била да публикува фалшиви ревюта на ресторанти в TripAdvisor. За това му давали по 10 долара. Лесни пари!

Опитът му в TripAdvisor го кара да започне любопитен експеримент, а неговият край се оказва изненадващ за всички, включително и за самия него.

През пролетта на 2017-а Ууба си купува нов телефон. Оказва се, че това е напълно достатъчно, за да бъдеш верифициран ресторант в приложението. Ууба прави снимки на The Shed, като "ресторантът" всъщност е дворът на къщата под наем, където живее журналистът в Южен Лондон.

"Ресторантьорът" кара свои приятели да пиша ревюта, някои от тях са комични, други много сериозни.

В Лондон има над 18 хил. ресторанта, така че конкуренцията на Ууба съвсем не е за подценяване. Пет месеца отнема на журналиста да направи The Shed номер 121 в TripAdvisor, а през това време телефонът не спира да звъни. Хора започнали да му пишат имейли с молби за резервации от служебните си адреси с надеждата Ууба да види, че са големи клечки и че ще им запази места. Журналистът обаче казва на всеки, че местата са резервирани с месеци напред. Междувременно в TripAdvisor фалшивите ревюта валят, а The Shed се изкачва стремглаво в класациите.

В менюто си The Shed не предлага храна - предлага емоции. "Бих желал малко любов, моля" - така в ресторанта може да си поръчате менюто за любовчиите, ако пък търсите "комфорт", също може да го получите.

Седем месеца се оказват достатъчни за мнимия The Shed да се превърне в ресторант номер едно на Лондон. И тогава идва големият ден - дворът за пръв път ще посрещне истински гости, които си мислят, че отиват в топ мястото на британската столица. 

Тролването не спира до тук - в TripAdvisor пише, че храната е домашна, затова Ууба решава да предложи на своите първи гости полуготова лазаня с разни листенца и билки отгоре, за да изглежда "арт" и гурме.

Вместо истинска супа - клиентите получават полуфабрикат в чаша, който е представен за "изключителен деликатес".

Все пак в края на 2017-та Ууба сам разкрива какво е направил и как е успял. Това води до интервюта в повечето големи световни медии, вестници и телевизии. Ууба обикаля предавания, за да разкаже как е тролнал целия ресторантьорски бизнес на Лондон.

Сайтът на "ресторанта" и неговата Фейсбук страница продължават с чувството за хумор. Една от последните публикации на The Shed в социалната мрежа е: "Не знаем каква е тази пропаганда, че не съществуваме, но да знаете, че сме отворени и приемаме резервации за 2019-та".

Разказът на Ууба за The Shed At Dulwich:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!