Къде учениците спят най-малко?

09 май 2013 в 12:21 2305 0

Лишаването от сън е важен, но пренебрегван фактор, който понижава постиженията на учениците. Това твърдят научни работници, извършващи международни тестове в сферата на образованието.

Този проблем е все по-често се среща в силно развитите страни, твърдят експерти, изучаващи съня. Те го свързват с използването на мобилни телефони и компютри в леглата до късно през нощта и прекалено трудния материал, изучаван в училище.

Проучването показва, че лишаването от сън е станало много сериозен проблем, който не само вреди на здравето на учениците, но и понижава възможностите им за възприемане на материала. "Мисля, че подценяваме влиянието на съня. Децата, които са спали повече, постигат по-високи резултати в математиката, точните науки и четенето", казва изследователяt Чад Минич.

Учените смятат, че решението на проблема е в улесняване на уроците в училище. Така децата ще могат да задоволят нуждата си за сън, защото ще отделят по-малко време за учене у дома.

Международно сравнение, направено от Boston College, показва, че в Съединените щати броят на лишените от сън ученици е най-голям. Там 73% от децата между 9- и 10-годишна възраст не се наспиват, а от тези между 13 и 14 години – 80%. Това е много повече от средната международна стойност, където 47% от началните ученици и 57% от учениците в средното училище се нуждаят от повече сън.

Други страни, в които децата не успяват да се наспят, са Нова Зеландия, Саудитска Арабия, Австралия, Англия, Ирландия и Франция. Финландия също е сред страните с ученици, системно лишени от сън.

Страните с най-добре наспалите се ученици са Азербайджан, Казахстан, Португалия, Чехия, Япония и Малта.

Анализът е част от данни, събрани за световните ранглисти за образование - Международни тенденции в математика и природни науки (TIMSS) и Напредък в международните уменията за четене (PIRLS).

Това са едни от най-високите международни прагове според образователните стандарти, получени на базата на тестове, взети от повече от 900 000 ученици в началните и средните училища в над 50 страни по света.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!