Германия не даде гражданство на мъж, отказал ръкостискане с жена

OFFNews 19 октомври 2020 в 09:21 9402 2

Снимка unsplash.com

Германски съд отказа на мюсюлманин германско гражданство заради това, че той е отказал да стисне ръката на жена. Решението бе постановено в петък, пише "Дойче Веле".

40-годишният лекар от Ливан пристигнал в Германия през 2002 година. Обяснил, че отказва ръкостискането по религиозни причини.

Административният съд на Баден-Вюртемберг решил, че който отказва ръкостискане поради "фундаменталистка концепция за култура и ценности", заради която гледа на жените като "опасност от сексуално изкушение" е отхвърлил "интеграцията с германския начин на живот".

Лекарят учил медицина в Германия и сега работи като старши лекар в клиника. Кандидатствал за гражданство през 2012 г. За целта подписал декларация за вярност към германската конституция и срещу екстремизма. Преминал успешно теста за натурализация с възможно най-високия резултат. Въпреки това получил отказ, защото отказал да се ръкува със служителката, когато трябвало да получи сертификата през 2015 г. Жената си прибрала документа и отхвърлила заявлението за кандидатстване.

Мъжът обяснил, че е обещал на съпругата си да не се ръкува с друга жена.

Обжалвал безуспешно отказа пред Административния съд в Щутгарт и отново обжалвал пред Административния съд в Баден-Вюртенберг (АБВ). След повторния отказ втората инстанция постановила, че мъжът може да обжалва пред Федералния административен съд заради фундаменталната значимост на случая.

АБВ описва ръкостискането като обичаен невербален поздрав и ритуал за сбогуване, който не зависи от пола на двете страни. Добавя, че то е практика от столетия. Съдията пише също, че ръкостискането има и правно значение и символизира сключването на договор. Затова - продължава съдията - ръкостискането е "дълбоко вкоренено в социалния, културния и правния живот и формира начина, по който живеем заедно". Той заключава, че всеки, който откаже да се ръкува на основа пол нарушава принципа за равенството, заложен в германската конституция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

2

Божо

19.10 2020 в 14:15

Почна да им просветва на германците.
С голямо закъснение, ама все пак е нещо.

3810

1

Пенчо бре

19.10 2020 в 13:40

След даденото обещание ливанецът има избор: верен германец или верен съпруг!
 
X

Да помогнем на украинските деца!