Ексклузивно Коалиция ще има

Бариера и камери ще пазят село с 16 жители

ОFFNews Последна промяна на 12 октомври 2014 в 15:22 8861 7

Песочница, първото ИТ село на България, в което вече работят и се заселват компютърни специалисти, може да се похвали с по-надеждни мерки за сигурност. За спокойствието на неговите общо 16 стари и нови жители ще се грижат бариера и камери, съобщава БТВ. 

Селото се намира на десетина минути път от Берковица и Монтана. В него много повече къщи, отколкото жители, което пък от своя страна привлича и крадци.

Скоро местните ще имат и по-надеждни мерки за сигурност: сега бариера, после и охранителна камера. Инициаторите на проекта смятат, че дори и най-възрастните ще се справят с електронното управлението на модерната преграда.

„Ние искаме да им обясним, че това е бариера, която не е преграда за тях, с дистанционното се влиза свободно, Ще помолим писмено всеки жител на селото да каже „за" или „против" бариерата е и ако са „за", тя ще им служи" за охрана, ако не - ще я махнем.", обяснява Даниел Каменов от Сдружение „IT Село”

Специалният пропускателен режим ще е положителна промяна и за новите жители - ИТ специалисти. Те идват веднага, след като Песочница се прочува като първото ИТ село в страната ни.

Предстои отреждане на парцели за къщи на заселниците. Докато това стане факт, техен дом и офис е бившата плевня на селото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2014 в 15:58

Престъпност не се бори с бариери и камери. Тъй като МВР не прави нищо по въпроса, съветвам IT специалистите да си вземат револвери, пистолети или тейзъри.

14.10 2014 в 09:09

Бариерата и камерите са по-надежни от това да чакат поне половин час милиционерите от Монтана или Берковица! Няма проблем да влезеш в селото, стига да го заявиш официално!

13.10 2014 в 22:09

Значи туристи не могат да минат от там с кола, много предприемчиво...

13.10 2014 в 21:57

Е защо тия бариери и простотии бе колеги? Защо да сте известни с това, а не с "Песочница е новата Silicon Valley" или "Силиция на Silicon Valley се добива в Песочница :)". Ако имаш добри очаквания към другите и твоето самочувствие се повдига.

13.10 2014 в 00:01

"IT специалистите" на ьТВ (които явно са ПР агенцията им), приличат на клошари, а от бизнес планът им изглежда са и доста некадърни. Ако не сте ги виждали има ги в сайта на ьТВ. Опорочили са тотално утопичната идея.

12.10 2014 в 22:37

Ще бъде чудесно селце, пълно с млади, свободни и интелигентни хора. Поздравления за инициативата и за постигнатите резултати!

12.10 2014 в 17:30

... за да оцелее бариерата ше требе охрана!

хахахахахахахахаха

(въоръжена до зъби)