Бариера и камери ще пазят село с 16 жители

ОFFNews 12 октомври 2014 в 15:22 9468 7

Песочница, първото ИТ село на България, в което вече работят и се заселват компютърни специалисти, може да се похвали с по-надеждни мерки за сигурност. За спокойствието на неговите общо 16 стари и нови жители ще се грижат бариера и камери, съобщава БТВ. 

Селото се намира на десетина минути път от Берковица и Монтана. В него много повече къщи, отколкото жители, което пък от своя страна привлича и крадци.

Скоро местните ще имат и по-надеждни мерки за сигурност: сега бариера, после и охранителна камера. Инициаторите на проекта смятат, че дори и най-възрастните ще се справят с електронното управлението на модерната преграда.

„Ние искаме да им обясним, че това е бариера, която не е преграда за тях, с дистанционното се влиза свободно, Ще помолим писмено всеки жител на селото да каже „за" или „против" бариерата е и ако са „за", тя ще им служи" за охрана, ако не - ще я махнем.", обяснява Даниел Каменов от Сдружение „IT Село”

Специалният пропускателен режим ще е положителна промяна и за новите жители - ИТ специалисти. Те идват веднага, след като Песочница се прочува като първото ИТ село в страната ни.

Предстои отреждане на парцели за къщи на заселниците. Докато това стане факт, техен дом и офис е бившата плевня на селото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови