Алкохолът не убива нервните клетки

ОFFNews 29 декември 2014 в 11:03 20074 4

Това, че прекомерната употреба на алкохол вреди на организма и създава много други проблеми, го знаят дори и децата. Но не всички грехове, които приписват на алкохола, са истина. Една от популярните и упорити легенди е, че алкохолът убива мозъчните клетки. Датски учени са установили, че това не е така.

Никой не се съмнява в способността на етанола да убива живи клетки - не случайно спиртът е дезинфектант. Но нали не поливаме мозъка си с чист спирт. Концентрацията на алкохол в кръвта е недостатъчна за да убие някакви клетки.
Този популярен мит е опроверган през 1993 г. от две датски изследователки от неврофизиологичната лаборатория на университета в Орхус - Грете Бадсберг Йенсен и Бенте Пакенберг.

Те изследвали мозъците на 11 покойници алкохолици и на 11 трезвеници. Преброявайки броя на клетките в едни и същи области на неокортекса на мозъка при алкохолиците и трезвениците, учените не са открили съществена разлика в броя на невроните. Но са забелязали намаляване плътността на бялото вещество на архикортекса на мозъка. Архикортексът включва хипокампа - структура на мозъка, която е отговорна за паметта.

В бялото вещество няма неврони, а само техни окончания. Всъщност алкохолът не унищожава невроните, а само връзките между различните области на мозъка. Това обяснява проблемите с паметта, които изпитват прекалилите с алкохола.

Според датските учени, унищожаването на връзките, за разлика от смъртта на невроните не е необратимо. Достатъчно е да се спре злоупотребата с алкохол и плътността на бялото вещество се възстановява.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews