9-годишно момче откри римска монета от времето на Марк Аврелий

OFFNews 12 август 2023 в 14:54 12372 0

Снимка Getty Images

Момче на 9 години е открило случайно римска монета на 1800 години, докато си играело на открито в Бремен, Германия, съобщи ДПА, позовавайки се на съобщение на археологическата служба на Бремен.

Рядката сребърна монета от времето на император Марк Аврелий, управлявал от 161 г. до 180 г., е била открита миналото лято, но бе представена публично на пресконференция с участието на деветгодишния Бярне, който я е открил.

Тази монета е рядкост тук, в Бремен, каза главната археоложка на града Ута Хале. Тя допълни, че районът е бил извън рамките на Римската империя и досега в него са открити още само две древноримски монети. Според Хале монетата вероятно е била използвана при търговия, възможно е да е била на древноримски наемник или да е пазена като сувенир.

През последните няколко години две подобни монети бяха открити в Долна Саксония.

Хале каза, че съдбата на монетата предстои да бъде решена след разговори със семейството на момчето, което я е открило. Археоложката каза, че би искала находката да бъде изложена в Музея за история на културата и изкуството в Бремен. "Ако само ще може да се гледа, ще е малко скучно", коментира предложението й Бярне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки