Quantcast

След шамара ООН сдържано похвали България за напредък с бежанците

Милен Енчев Последна промяна на 04 януари 2014 в 19:57 2617 3

Бежанци
Бежанци

Ден след като Върховният комисариат на ООН отправи остри задочни критики към България за „унизително отношение“ и „нечовечки условия“ за пристигащите сирийски бежанци, днес комисариатът смекчи тона и уточни, че държавата все пак има напредък в подобряването на условията за търсещите убежище. 

Условията за живот в центровете за имигранти са се подобрили през последните седмици, заяви говорителят на върховния комисариат. Въпреки това има още какво да се желае, посочи той - в лагерите все още е проблем липсата на храна, както и качеството и количеството на здравните грижи.

Острите критики на комисариата за бежанците на ООН са за периода октомври- ноември, а оттогава има напредък, уточни говорителят комисариата.

Лагерът в Харманли е сред най-критикуваните от международните организации. Зад висока ограда и при засилена полицейска охрана в бившето поделение на фургони и в сгради, където все още тече ремонт, са настанени 1700 бежанци. Те нямат право да напускат свободно центъра и са на практика в затворнически условия, оплакват се чужденците.

От месец действат лекарски кабинети, финансирани и създадени от международната организация „Лекари без граници“, съобщи вчера председателят на Държавната агенция за бежанците Николй Чирпанлиев. Все още обаче липсват психолози, които до намалят напрежението средобитателите на центъра.

„Човекът, който е избягал от война, вече не е добре от самото начало. И след това пристигат в други тежки условия и няма как”, коментира Лиа Ламарк - доброволец от „Лекари без граници” пред bTV.

Комисариатът на ООН е осигурил топъл обяд за бежанците. От следващия месец обаче вероятно ще се разчита на полеви кухни. Предстои и отваряне на обществена баня.

Междувременно в лагера в Хараманли заработи училище, в което децата бежанци учат английски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2014 в 15:03

Ще ни хвалят я, иначе като им дадем статут и хукнат по Париж, Брюксел и Лондон не могат да ни ги връщат.

05.01 2014 в 09:51

...ако Ви се привиждат "отряди", господине, обърнете се към "здравите" сили на Столетницата... те, там, изначално и по традиция познават тънкостите на партизанската" война...
:)... създайте на хората в лагерите възможност да се трудят, ако ще и чушки да белят, сложете му етикет: "Произведено от сирийски бежанец", хванете ООН за дистрибутор и да купуват "филантропите" по света... ама, после НЕ крадете парите(както се случва с помощите),и без "конслтантски" и ПиАр фирми по Веригата, нали така :)

04.01 2014 в 20:35

Според международното право в България няма "бежанци", тъй като страната не граничи с конфликтен район.

Влизащите през Турция са "нелегални емигранти". Те е сладвало да получат бежански статут при комшиите, и да бъдат задържани в лагери в непосредствена близост до границата, откъдето влизат. След което при първа възможност да се връщат по родните си меска, когато условията се успокоят.

Освен това улиците на София вече са пълни с негри от Африка, които трудно могат да бъдат квалифицирани като "бежанци" от Сирия. Ежедневно избухват конфликти, които просто не стигат до медиите. Хората се опасяват за сигурността на семействата си. Ако така продължава, народа ще бъде принуден да се самоорганизира в отряди за самоотбрана и охрана на границата. Явно държавата не успява да се справи, или не иска.