Русия би могла да атакува ИДИЛ и в Ирак

OFFNews 02 октомври 2015 в 11:05 3613 10

Иракският министър-председател Хайдер ал-Абади би приел Русия да нанесе въздушни удари по позиции на ИДИЛ на територията на неговата страна, предаде АФП. За подобна склонност бяха споменали по-рано американски медии, но ал-Абади е потвърдил и разяснил позицията си в интервю за телевизия „Франс 24“, излъчено в четвъртък вечерта.

Запитан за евентуални контакти с Москва по темата, ал-Абади е заявил, че е рано да се говори за преговори. Но той оставя вратата отворена: „Ако ни бъде направено предложение, ние ще го проучим“.

В четвъртък и Москва е изразила такава готовност. „Ако получим искане в този смисъл от иракското правителство, или ако има резолюция на Съвета за сигурност на ООН, ние ще преценим неговата политическа и военна уместност“, е посочил говорител на руското външно министерство, цитиран от АФП.

„В наш интерес е да обменяме информация с Москва и Техеран“ - е казал още Хайдер ал-Абади в интервюто за „Франс 24“. - Но ние нямаме намерение да участваме в каквато и да било операция в Сирия. Нашата цел е да изтласкаме ИДИЛ от Ирак“.

Ал-Абади не споделя ширещите се на Запад съмнения за реалните цели на руските удари в Ирак. „Русия иска наистина да се сражава и да насочи военната си машина против ИДИЛ“, смята той и се аргументира:

„Би било много изненадващо Кремъл да прости на джихадистите от тази екстремистка група, тъй като има над 2000 руснаци, които воюват днес за нея. Ако те се върнат в Русия, ще предизвикат хаос. Смятам следователно, че е в интерес на Русия да се бие против ИДИЛ и желая тя до го прави“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!