Русия би могла да атакува ИДИЛ и в Ирак

OFFNews Последна промяна на 02 октомври 2015 в 11:05 2704 10

Иракският министър-председател Хайдер ал-Абади би приел Русия да нанесе въздушни удари по позиции на ИДИЛ на територията на неговата страна, предаде АФП. За подобна склонност бяха споменали по-рано американски медии, но ал-Абади е потвърдил и разяснил позицията си в интервю за телевизия „Франс 24“, излъчено в четвъртък вечерта.

Запитан за евентуални контакти с Москва по темата, ал-Абади е заявил, че е рано да се говори за преговори. Но той оставя вратата отворена: „Ако ни бъде направено предложение, ние ще го проучим“.

В четвъртък и Москва е изразила такава готовност. „Ако получим искане в този смисъл от иракското правителство, или ако има резолюция на Съвета за сигурност на ООН, ние ще преценим неговата политическа и военна уместност“, е посочил говорител на руското външно министерство, цитиран от АФП.

„В наш интерес е да обменяме информация с Москва и Техеран“ - е казал още Хайдер ал-Абади в интервюто за „Франс 24“. - Но ние нямаме намерение да участваме в каквато и да било операция в Сирия. Нашата цел е да изтласкаме ИДИЛ от Ирак“.

Ал-Абади не споделя ширещите се на Запад съмнения за реалните цели на руските удари в Ирак. „Русия иска наистина да се сражава и да насочи военната си машина против ИДИЛ“, смята той и се аргументира:

„Би било много изненадващо Кремъл да прости на джихадистите от тази екстремистка група, тъй като има над 2000 руснаци, които воюват днес за нея. Ако те се върнат в Русия, ще предизвикат хаос. Смятам следователно, че е в интерес на Русия да се бие против ИДИЛ и желая тя до го прави“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2015 в 15:50

Пънчо,

Завиждам ти само за едно: за наличието на време да пишеш всички тия кретении... :D

02.10 2015 в 15:44

Айде да не те мъча повече кукумицин третополов. Хептен ше вземеш да се обезсърчиш и току виж си посегнал да си наденеш въжето. Не че ще е голяма загуба, но нечовешко някак си да го правиш без сапун. :)))))

влТке, дупе шлякано, чети ба-а-авно-о-ооооо по ня-я-яко-окооолко пъти, пък дано си зададеш правилния въпрос след това. Забранявам ти да се питаш дали си нужен някому. Отговорът е всеизвестен на всички и не е в твой плюс!
Та сега прочети ба-а-ааавно-о-оооо следващите редове:


18 юни 2015г.
Палатата на представителите в Конгреса на САЩ

ГЛАСУВА ПРОТИВ

проекта на резолюция, искаща от президента Барак Обама да

ИЗВЕДЕ ВОЙСКИТЕ

ОТ ИРАК И СИРИЯ.


В проекторезолюцията бе заложено изискването в 30-дневен срок американските военни части да бъдат изведени от Ирак и Сирия. Споменаването на Сирия е действително интригуващо, тъй като официално Белият дом никога не е изпращал войски на територията на Сирия.
(По-рано този месец президентът Обама взе решение да изпрати в Ирак допълнително 450 военнослужещи. С тях американският военен контингент достигна почти 3500 души.
Отделно в посолството на САЩ работят близо 5000 души.

Комплексът на американското посолството в Багдад с 5000 служители е най-големият американски дипломатически обект в света. Той е построен като укрепен анклав, а в последните дни бе допълнително подсилен с нови 275 души военен персонал с което гарнизона на посолството наброява вече около 1200души.)

02.10 2015 в 14:48

То е ясно, че няма как да се сетиш, понеже НИКОГА не си го знаел. Но поне можеш ли откри какво е станало тогава?
Тик-так, тик-так... давай влаТке, покажи ни как са фърляш, как са мяташ. :))))))

02.10 2015 в 14:45

Мухльо, аз няма да ти цепя басма и културно да ти обяснявам като Референдума. Знам, че се платено гейберастко лайно с визия на дървен философ тип "всичко знам и всичко мога". Ще направя едно изключение:

"...опитай да си обясниш защо и руснаците няма да свършат абсолютно нищо в Ирак..."
На това отговора на Лавров не ти ли стига?

"Я покажи на аудиторията в колко и какви наземни операции участват американски войски в Ирак"

На това линка със сакралната дата на нахлуването 20 март 2003г не ти ли стига?! Краварите НЕ СА НАПУСКАЛИ ИРАК от тогава!
Първото официално "напускане" беше през 2010г. Обама тогава обяви началото на изтеглянето на американските войски и Коалиционните сили от Ирак и заяви, че Ирак се намира на прага на „нова ера“. После Нури ал Малики обяви за национален празник на Ирак 31 декември 2011г. Денят, в който уж се изтгеглиха ВСИЧКИ американски войници.
Ще прескоча годините и направо ще отида на датата 18 юни 2015г.
Какво е станало тогава ли?
Я да видим... можеш ли се сети какво се е случило в Долната камара на Конгреса на фащ?
:)))

02.10 2015 в 14:31

Пънчо,

Види се, много ти е трудно да вденеш дори един такъв елементарен въпрос като тоя дето ти зададох по-долу. Язък, а го зададох като за идиоти... Но не е чудно, де - ти явно си по-ниско и от тях на умствената стълбичка.

02.10 2015 в 14:23

путенце, пак си назад с информацията. Много ви бавят с актуалните фрази, които трябва да разписвате.
По отношение на Ирак лавров заяви елегантно и лаконично:

«Мы не собираемся распространять удары на Ирак, нас об этом не просили. Мы люди вежливые и без приглашения в гости не ходим»

;)Ето да четеш на матерен език платено гейзерско недосносче, от кога в Ирак има кравари представящи за миротворци:

https://goo.gl/swQoCS

За домашно да видим можеш ли намери кога са излезли от ирак или от Афганистан американските войски?
:))))))))

02.10 2015 в 14:11

Пънчо Куткодеров,

Я покажи на аудиторията в колко и какви наземни операции участват американски войски в Ирак, че нещо май съвсем си олекнал откъм главата. Като се справиш с тая задачка, вземи се опитай да си обясниш защо и руснаците няма да свършат абсолютно нищо в Ирак с бомбене от въздуха тук-там.

02.10 2015 в 11:59

Ми не, лъжиш са.
Тази коалиция е оглавявана от фащ, в Ирак продължават да присъстват амирикоски войски и въпреки тях положението е повече от плачевно. Ирак е престанала да съществува като държава и не може да контролира нито границите нито територията си. И все американци и помагат през цялото време.

влТке, минджо разпорена, американците са в Ирак от 20 март 2003г до момента. Даже сега имат над 45хил военни лица без да броим цивилните и частните хиени.
Ирак и Афганистан са визитката с успехите на фащ!

влаТке па са насра!

02.10 2015 в 11:50

Ц! Коалицията от над година помага на тия маклуби да се справят с ИД като нанася въздушни удари. Много ясно, че само с въздушни удари няма как да стане работата. Трябва самата иракска армия да воюва по земя, подпомагана от въздуха от коалицията. Само че иракчаните ги видяхме що за войници са още при първата война в залива. Оттогава не са мръднали много-много и чакат все някой да им свърши работата. Станаха за смях когато ИД им плени сума ти Хъмвита и даже няколко Абрамса, дадени им от САЩ, за да воюват срещу ИД. Та дори и да има руски въздушни удари по ИД в Ирак, няма да доведат до нищо повече от ударите на коалицията.

02.10 2015 в 11:35

Не е ли това косвено признание, че не разчита на помощта на коалицията начело със САЩ, че е разочарован от нея. Учудващо безрезултатна се оказа тази коалиция, да не кажа нещо по-лошо.