Quantcast

Орешарски: Опозицията ще продължи с агресията, но повечето българи не ги подкрепят

OFFNews Последна промяна на 02 януари 2014 в 08:30 4787 61

Очакваме през новата година опозиционните партии да продължат с агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност. Това заяви пред „Стандарт” премиерът Пламен Орешарски.

Конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат – обществото ни е фрагментарно и дезинтегрирано в опасна степен, коментира Орешарски.

„Надявам се през следващата година да усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и да стартира процес на нормализиране”, допълни той.

Предварителните данни не са никак лоши. Степента на неизпълнението на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на годината. Възстановено е цялото дължимо ДДС. Ако направим една аналитична сметка, ще видим, че спрямо невъзстановеното ДДС в средата на годината намалението на салдото по невъзстановеното ДДС значително намалява неизпълнението на приходите. Ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите, категоричен е Орешарски.

Дефицитът по консолидирания бюджет ще остане в границите на законовия от 2%, вероятно ще е малко под него, посочи премиерът.

Има всички предпоставки през тази година да се усети известно стопаснко оживление, но не трябва да забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват. Трябва да запазим умерен оптимизъм, каза Орешарски.

Бавното възстановяване на инвестициите се основава на два фактора – обективен и субективен. Обективният е влошената външна среда, а субективният – вроденат аикономическа и финансова политика от периода от 2009 до средата на миналата година. Към това можем да прибавим и стремежа на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна, коментира Пламен Орешарски.

Премиерът препоръча на бизнеса да предпочете инвестициите пред депозитите при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и на външните пазари.

Правителството ще стимулира микроикономиката като спре да пречи на бизнеса, като разплаща в срок изпълнените от него обществени поръчки и му връща своевременно дължимото ДДС. Един пример в тази насока е фактът, че в следващата година бюджетът стартира "на чисто" по отношение на невърнатото ДДС - за първи път от 2009 година насам, каза Орешарски.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.01 2014 в 12:42

Еб.аси гнусното изпражнение, не знам как го търпи жена му.

05.01 2014 в 21:21

И тоя си вярва! Ама той много пъти си сменя вярата...СДС, БСП...важно е да си на власт!

03.01 2014 в 09:19

я!!! балкански подава мазна муцунка от кенефа :) къде си бе пиленце шарено :)
взе ли днк проби от спермата на всички депутати от дпс?
или ти се разбъркаха в устата и се налага повторно вземане на биологичен материал?

03.01 2014 в 01:41

Що няма днеска протести бе? Къде са гражданското общество? Къде са раноблудните протестуиращи? Къде са кошлуковите незавършили студентчета?Къде са тримата демопедераси, чериримата герберасти, петимата реаниматори, шесте реститутки и другите обикновенни дизайнери?

02.01 2014 в 23:27

Брех, този маг сибила е решила за кратко време повече пари да изкара,всичко "позна", червената кучка :-D

02.01 2014 в 20:04

В предаването „Горещо” на Венета Райкова по Нова телевизия маг Сибила предрече, че правителството няма да падне: „Какви са тия глупости, които ги говорят? Времето, което е предвидено за това правителство ще остане. ГЕРБ ще се разцепи на три и изобщо няма да влезе в следващото Народно събрание. ГЕРБ няма да ги има, защото са много корумпирани. Много далавери на ГЕРБ и ДПС ще излязат, Христо Бисеров беше първият, който си провлачи краката.

Бойко като му казах да махне Цветанов и оня, грозният, другият, финансовият, все го забравям, Симеон Дянков, той не ме послуша и те де факто му провалиха всичко. Цветанов и Бойко се дабнат, нищо, че се правят на приятели, всеки има компромати срещу другия и се дебнат. Всеки държи другия с някакви компромати”, прогнозира Маг Сибила.

„Плевнелиев сам ще сдаде поста на президент заради компромати и жена ще заеме поста, и ще се справи блестящо. БСП ще изведе държавата от кризата. Станишев го виждам даже на световната сцена. ДПС също се разцепи. Бойко и Цветанов – в затвора.”, каза още маг Сибила.

„Трите енергоразпределителни дружества ще бъдат изгонени, ще излязат много далавери. Две трети ще падне цената на тока.”, предрече още ясновидката.

02.01 2014 в 18:47

... и, последен въпрос:
- За коя дата сте планирал г-н Орешарски, старта на хиперинфлацията?

02.01 2014 в 18:20

Извинявам се за късния въпрос.
Не видях, че работното ви време е свършило.

02.01 2014 в 18:11

г-н korektor (16:14),
Тези две думички ли трябваше да наизустите и пишете днес според опорните ви точици?
Настроението "весело" ли трябва да е?
А че сте ЧеНеГе си знаем, не се притеснявайте. Не ви ли казват да не го обявявате публично? Все пак вярвам сте се подписвали под инструкция за секретност. ;)

02.01 2014 в 18:02

"Гладна кокошка, просо сънува" - народна поговорка