Орешарски: Опозицията ще продължи с агресията, но повечето българи не ги подкрепят

OFFNews 02 януари 2014 в 08:30 5407 61

Пламен Орешарски

Очакваме през новата година опозиционните партии да продължат с агресивната кампания срещу управлението, но не мисля, че мнозинството от българите подкрепят стимулираните деструктивни процеси и улични форми на опозиционност. Това заяви пред „Стандарт” премиерът Пламен Орешарски.

Конфронтацията от последните четири години дава своя негативен резултат – обществото ни е фрагментарно и дезинтегрирано в опасна степен, коментира Орешарски.

„Надявам се през следващата година да усетим първите ефекти от променените икономически и социални политики и да стартира процес на нормализиране”, допълни той.

Предварителните данни не са никак лоши. Степента на неизпълнението на приходите е свита значително спрямо прогнозите от средата на годината. Възстановено е цялото дължимо ДДС. Ако направим една аналитична сметка, ще видим, че спрямо невъзстановеното ДДС в средата на годината намалението на салдото по невъзстановеното ДДС значително намалява неизпълнението на приходите. Ако не бяхме нормализирали процеса на възстановяване на ДДС, щяхме да преизпълним приходите, категоричен е Орешарски.

Дефицитът по консолидирания бюджет ще остане в границите на законовия от 2%, вероятно ще е малко под него, посочи премиерът.

Има всички предпоставки през тази година да се усети известно стопаснко оживление, но не трябва да забравяме, че икономическите системи са силно инерционни и за кратко време големи промени не могат да се очакват. Трябва да запазим умерен оптимизъм, каза Орешарски.

Бавното възстановяване на инвестициите се основава на два фактора – обективен и субективен. Обективният е влошената външна среда, а субективният – вроденат аикономическа и финансова политика от периода от 2009 до средата на миналата година. Към това можем да прибавим и стремежа на опозиционните сили да представят страната ни пред света като политически и социално нестабилна, коментира Пламен Орешарски.

Премиерът препоръча на бизнеса да предпочете инвестициите пред депозитите при внимателна преценка на степента на възстановяване на местния и на външните пазари.

Правителството ще стимулира микроикономиката като спре да пречи на бизнеса, като разплаща в срок изпълнените от него обществени поръчки и му връща своевременно дължимото ДДС. Един пример в тази насока е фактът, че в следващата година бюджетът стартира "на чисто" по отношение на невърнатото ДДС - за първи път от 2009 година насам, каза Орешарски.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!