Нов пътен знак "Внимание! Мотористи" по 10 маршрута

OFFNews 18 август 2016 в 16:36 6023 5

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Председателят на транспортната комисия в парламента Настимир Ананиев подкрепя предложението да има нов пътен знак "Внимание! Мотористи".

Предложението беше направено от мотористи, които се срещнаха да искат подкрепа от него като председател на транспортната комисия.

"Аз заставам зад тяхното искане и предприех конкретни действия още през месец май", каза Ананиев пред БНР.

По думите му има две възможности за създаването на новия пътен знак. Първата е изцяло в пълномощията на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова - да включи този знак директно в наредбата за всички пътни знаци, и тогава няма нужда от законопроект.

Той е провел разговор с министъра през месец май, а после е изпратил напомнително писмо.

"Надявам през септември да се предприемат конкретните действия, с които този пътен знак да бъде въведен и поставян на всички трасета, които се използват от мотористи в страната", добави зам-председателят на ДСБ и шеф на транспортната комисия Настимир Ананиев.

По думите му, трасетата, ползвани най-често, са десетина и идеята е там на всеки 5 километра да има такъв предупредителен знак за водачите.

Ананиев добави, че е коментирал с министър Павлова и мантинелите, които в повечето случаи са единични, а точно те са особено опасни за мотористите.

На местата, където стават злополуки с мотористи, трябва да се поставят двойни мантинели, смята той и уточни, че Павлово подкрепя тази идея.

Ананиев посочи, че при забавяне от страна на МРРБ, той ще направи законодателна инициатива за въвеждането на такъв знак, което е втората възможност за въвеждането му.

  Най-важното
  Всички новини
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12068

  5

  Илия Петров

  18.08 2016 в 19:34

  Те, то и мотористите трябва да карат както трябва, аз също карам мотор от 40 години, ама като влеза в града се съобразявам..................

  29585

  3

  Izalina

  18.08 2016 в 17:28

  - пътувам си аз европеецът на турче из китните български планини и като видя такъв знак, ще се позачудя, но ще ми светне, че вероятно е предпочитан от мотористи маршрут, а както знаем те са малко по-уязвими при, Не дай, Боже, ПТП и леко ще повиша вниманието си;
  - периодично се организират групови карания на мотори, т.нар. Newbie Ride, в които се включват млади мотористи, които се учат да карат в група, да спазват някои закони на подобно каране, а и просто да свикват с ездата извън града - за всички е по-безопасно тези маршрути да са обозначени;
  - когато моторът се движи в завой, се накланя и може да се окаже, че главата на моториста е много близо до осевата линия. Останалите участници в движението може пък да се съобразят с такъв знак и да гледат да си стоят в лентата, вместо да секат завои и да се изнасят в насрещната за по-лесно, инак главоболията са за всички, а понякога доста сериозни и никой не ги желае.

  още мога, ама смятам стана ясна посоката на одобрението ми...

  29217

  1

  Лопе де Вега

  18.08 2016 в 16:51

  Знакът трябва да бъде "Внимавайте, мотористи!", дано започнат да карат поне малко по-благоразумно. Както вече съм казвал - и вечер всички да се прибираме живи и здрави.

  Поздрав!
   
  X

  Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите