Марешки vs. БНТ: Валя Ахчиева пак уронва доброто ми име

OFFNews 03 май 2017 в 12:21 9944 1

Бизнесменът с аптеки, а отскоро и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки обвини БНТ в некоректни внушения заради разследване на предаването "Открито" на Валя Ахчиева.

Лидерът на най-малката партия в парламента ВОЛЯ изпрати и писмо до генералния директор на БНТ Вяра Анкова и до Мария Стоянова, председател на СЕМ, в което настоява негово опровержение да бъде изчетено в ефир. 

„В последното си предаване от 27.04.2017г. Валя Ахчиева тенденциозно направи опит за дискредитиране на аптеки „Марешки”. От репортажа стана ясно най-вече, че водещата не е добре запозната с темата на репортажа, но пък упорито се опита да внуши, че в работата на фирмата има нещо нередно. Това категорично не отговаря на истината“, заявява в писмото Марешки.

Според него обявената като основна тема - реекспорт на скъпоструващи лекарствени продукти, по никакъв начин не е свързана с излъченото, нито доказано от авторката.

Пет дни след излъчването на материала компетентните органи – НЗОК чрез РЗОК, извършиха проверка, която доказа, че няма нищо нередно в работата на аптека „Марешки“ в Силистра.

„Този репортаж не само постави под въпрос „професионализма” на г-жа Ахчиева, но беше опит за уронване доброто име на аптеки „Марешки”, на редица лекари и специалисти. Изнесените в „разследването” й данни са нелепи за всеки специалист, но за зрители без медицински и фармацевтични познания, може би са прозвучали достоверно. Подобни внушения обслужват интереса на истинските извършители на реекспорт и могат да доведат до там, че за българските граждани препаратът „Хюмира“ да не бъде наличен на пазара“, казва още Веселин Марешки.

Той подчертава, че това не е първи опит на журналистката да очерни името му.

“Какво я мотивира да го прави и защо тези материали излизат в ефир, оставям на Вас да проверите“, се казва още в писмото.

„Изложените твърдения, че скъпият препарат „Хюмира“ се купува от „мъртви души“ и „мними пациенти“, бяха голословни и очевидно си противоречаха със записаните интервюта с пациент и лекуващите го лекари в предаването. Процесът по назначаване на лечение с този препарат е сложен и отнема два-три месеца. В него участват множество независими лекари, лечебни заведения, чрез НЗОК и РЗОК. Абсурдно е да се твърди, че е възможно да има организирана схема за неправомерно предписване на лекарството“, категоричен е Марешки. 

Най-важното
Всички новини