Изчисляват щетите на Джумая джамия в Пловдив

Ивайло Анев 17 февруари 2014 в 15:35 3748 2

Джумая джамия след протеста

Щетите, нанесени по Джумая джамия в Пловдив в петък, ще бъдат оценени от вещо лице. Това съобщи за агенция "Фокус" председателят на джамийското настоятелство в Пловдив Ахмед Пехливан.

Според Пехливан обаче от финансова гледна точка щетите не са големи. Счупени са няколко прозорци и е разбита една врата откъм северната страна на джамията, при опит да бъде откъртена. Огромен е стресът, нанесен на персонала в сладкарницата, тъй като към тях са валели камъни и бомбички, каза Пехливан.  Хората вътре са се е отбранявали със столове и маси.

Бомбичките успели да изхвърлят обратно на тротоара, за да не се подпали джамията. Общо четири чувала камъни, павета и изпотрошени тротоарни плочки са били събрани след погрома на джамията. В храма по това време е имало около 70 до 100 молещи се, които са пристигали за петъчната молитва, те също са стресирани, каза Ахмед Пехливан.

Вътре в храма звукът от бомбичките е отеквал страшно. След час е трябвало да започне молитвата, по време на която се събират обикновено около 500-600 души. Молитва все пак е имало, но са присъствали около 300 души, по думите на Пехливан, другите са били изплашени от случилото се. 

И в момента полицията осигурява денонощна охрана на Джумая джамия в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!