Служителите с положителни проби за COVID-19 в „Градус“ са изолирани. Продължава тестването на работещите във всички предприятия на дружеството. В производствените линии действа най-високо ниво на система за хранителна сигурност, съобщиха от птицекомбината в Стара Загора.
От изследваните 427 души с положителни проби са 23 служители. Двама от тях са настанени в болница, а 21 са карантинирани. Работниците, при които е установено наличие на вируса, са изолирани, а производственият процес продължава при изключително високи мерки за дезинфекция и контрол, съгласно предписанията на Световната здравна организация, Организацията на ООН по прехрана и земеделия (FAO) и Световната агенция за хранителни стандарти (FSA), уверяват от компанията.
„Във фирмата от 14 години е интегрирана система за управление на качеството и безопасността на хранителните продукти, съответстваща на изискванията на ДПП (Добри производствени и хигиенни практики), НАССР, ISO22000:2005, IFS 6.1:2017 и ISO 9001:2015, което до голяма степен ни прави подготвени за ситуацията“, коментират от дружеството.
„Във всички производствени линии на „Градус“ съществува най-високо ниво на система за хранителна сигурност. Всички служители винаги са оборудвани с маски и защитни облекла, строго се следи за спазване на личната хигиена на работещите – често миене на ръце и дезинфекция. А от първите индикации за наличие на вируса в страната въведохме спазване на дистанция и регулярно мерене на температурата на служителите. Всички работни помещения и складове се дезинфекцират на всеки 2 часа, осигурени са професионални озонатори“, добавиха от компанията.
Всички 1730 души, работещи в „Градус“, се изследват както с бързи, така и с PCR тестове, като компанията изцяло поема разходите за изследванията. Процентът на установените с вируса е 5,38%, който не е по-различен от обявения от Националния оперативен щаб по време на извънредното положение у нас.
Световната здравна организация и Организацията на ООН по прехрана и земеделие посочва, че „изключително малко вероятно е хора да бъдат заразени с вируса на COVID-19 от храна или опаковки на храна. COVID-19 е респираторно заболавяне, чийто основен път на пренасяне е от човек на човек. Към днешна дата няма доказателства, че вирусът може се пренесе през храна или опаковки на храна“, твърдят от "Градус".
Световната агенция за хранителни стандарти добавя, че термичната обработка на хранителни продукти гарантира елиминирането на всички вируси и бактерии във всички видове храни.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
''Най-доброто предстои!''. Пеевски сменя устава на ДПС в НДК (видео, снимки)
Депутатите ще разгледат Бюджет 2025 на 7 януари
PISA: Българчетата са най-функционално неграмотни в Европа. Къде сме година след теста
Орбан обвини имиграцията за нападението в Магдебург