Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Учителите ще получават не по-малко от 1085 лева основна заплата от 1 януари догодина

OFFNews Последна промяна на 12 ноември 2019 в 22:39 2174 0

Снимка mon.bg

Между 17 и 18% ще нараснат работните заплати на учителите от 1 януари 2020 г. Минималното увеличение за всички педагогически длъжности ще бъде 17%. Това е записано в Анекса към Колективния трудов договор, подписан от Министерството на образованието и науката и национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и училищното образование.

Според документа учителите ще получават не по-малко от 1085 лв. основна заплата. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1120 лв., а на главните учители – 1176 лв.

Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1334 лв., а заместник-директорите – 1246 лв.

За целта в бюджета за следващата година са заложени 360 млн. лв. повече за трудови възнаграждения на учителите.

Предвидени са и 54 млн. лв. за увеличение на индивидуалните работни заплати на непедагогическия персонал.

С Анекса към Колективния трудов договор се завишават допълнителните възнаграждения за класните ръководители, както и за лекторските часове.

Въвежда се и изискване 50% от средствата за квалификация в бюджетите на детските градини и училищата да бъдат използвани за вътрешни или междуинституционални обучения под формата на методически семинари, дискусионни форуми, открити практики, презентации на творчески проекти, резултати и анализи на проведени педагогически изследвания и други. Целта е учителите да обменят добри практики, да се учат взаимно, да споделят и насърчават иновации, уточниха от пресцентъра на МОН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови