Тролей ще смени трамвай №6 в София, в 'Лозенец' недоволстват

OFFNews 12 март 2018 в 11:23 5764 0

Столична община планира да замени трасето на трамвайна линия 6 с тролейбусна такава. Решението обаче не се нрави на жителите на кв. Лозенец, които искат емблематичната и най-дълга трамвайна линия в столицата да остане и да заработи отново. 

Преди 2 години трамваят спира да върви по тази линия заради работата по изграждането на третия метро лъч. Тогава лозенчани получават уверение, че мярката е временна и дори им дават срок кога трамваят ще бъде пуснат отново. 

Ремонтът вече е завършен и остава да се разбере каква ще е съдбата на трасето. Миналата седмица е имало обществено обсъждане по темата и от 7 варианта са останали 4.

Най-вероятно трамваят ще бъде заменен с тролейбус, стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорт на София Евгени Крусев пред bTV.

Ще бъде премахнато трамвайното трасе от НДК до Лозенец (басейна Спартак) .

Крусев подчерта, че със създаването на тролейбусна линия ще бъде подобрен транспортът в ж. к. "Манастирски ливади" и ще бъдат свързани трите метролъча.

Страна в спора са заели и от "Спаси София". 5000 подписа събраха те от жителите на "Лозенец", за да остане тази линия.

"Имаше обещания от всички, че затварянето ще е временно. Противопоставят се тролей и трамвай. А защо не и двете? Защо е нужно да се закрива вече работеща инфраструктура и да се прави нова, от която не е построен и метър", питат от "Спаси София".

Все пак бъдещето на трамвайната линия ще се реши на експертен съвет, след като всички варианти бъдат прегледани и обсъдени обстойно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!