Спасителите от „Хемус“: Шофьорът на цистерната беше на прага на силите си (видео)

OFFNews 14 август 2015 в 20:52 12765 6

Снимка bTV

Когато стигнахме до пофьора на катастрофиралата цистерна, той беше накрая на силите си. Още малко и щеше да се предаде.

Това обявиха двамата пожарникари, които бяха на стълбата в коша и успяха да извадят шофьора на цистерната след катастрофата на магистрала „Хемус“ и увисна на виадукта на 128 метра височина. Техните имена са Кирил Дикански и Йордан Михайлов.

Спасяването на шофьора, който беше в кабината на цистерната, отне около два часа. 

Вързах се с въже за стълбата и слязох по въжето до кабината, през кабината, докато стигна до човека, разказва за рисковата операция Кирил Дикански пред bTV.

Вътре беше хаос. Парчета от разни облицовки, легла, пердета, одеяла, какво ли нямаше вътре. Шофьорът беше на долния прозорец на кабината и висеше там. На собствените си мускули се държеше. Ако се беше пуснал, щеше да падне. Може да е бил с колан, но да се е опитал да излезе, защото не видях колан, допълва Дикански.

По думите на спасителите е имало сериозна опасност кабината да се откъсне, защото почти всички болтове, които я държат, са били скъсани.

„Първо стъпих върху кабината леко, за да видя дали ще издържи. Залюлях се леко, видях, че ме издържа и тогава вече малко по-смело действах. Когато стигнах до човека, го завързах с въже през гърдите, натегнах въжето, така че да се почувства сигурен и вече започна процесът по извличането му“, казва още Кирил Дикански.

Той е категоричен, че се е опитал да си свърши максимално добре работата, защото затова е постъпил на тази служба.

Йордан Михайлов, който се е намирал в коша, пък е категоричен, че опасността цистерната да се взриви е била напълно реална.

Имах готовност да изтегля пострадалия и колегата, ако кабината беше поддала. Затова бяха осигурени въжета. Бяхме направили система колкото се може по-бързо да ги изтеглим, защото човекът беше контактен, но не знаехме до каква степен е адекватен с движенията. Хубаво беше, че беше стабилен психически и не създаваше проблеми, защото с този страх, който е набрал, можеше да бъде в по-лошо, шоково състояние и един вид да буйства. Тогава щеше да стане много по-сложно, но той беше психически добре. Колегата го завърза, помогнахме му да излезе, изтеглихме го нагоре, разказва Михайлов.

„Реално аз изтеглих само пострадалия. Имах готовност, евентуално, ако нещо стане, да изтегля колегата. Затова сме двама, да се осигуряваме, независимо кой е отдолу, кой е отгоре. Двамата едновременно работим. Иначе, ако остане долу и е сам, нищо не става. Другият трябва да го осигури, ако трябва да влезе долу при него“, допълва той.

По думите му в подобни ситуации е най-важно човек да си знае работата и да има доверие на колегите си.

Ако нямаш страх от ситуацията, няма да мислиш правилно. Ако те е страх поне малко, мислиш и намаляваш рисковете до възможния минимум. Няма човек, който не го е страх. Страхът ни държи под напрежение и, пак казвам, кара ни да мислим и да не вършим глупости, катеоричен е Йордан Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!